Det er mangt å si om livet på landet. Også at spredt bebyggelse synes velegnet til framstilling av narkotika i fred og ro. De siste årene har den ene hasjplantasjen etter den andre blitt avdekket i Gjøvikregionen.

Ut fra rettsforklaringene er det å lese om organiserte nettverk som av en eller annen grunn har funnet fram til store, billige hus eller ledige lokaler i fraflyttingsgrender her i regionen. Folk er rekruttert fra utlandet som ferievikarer til den illegale geskjeften. Noen hevder seg til og med utsatt for menneskesmugling og torturlignende behandling av ukjente bakmenn.

Det snakkes ikke så høyt om dette, og sjelden er temaet i lokalpolitisk sammenheng løftet som et problem.

Men når det nå kommer fram at internasjonal etterretningsinformasjon har avslørt ikke bare en, men to «fabrikker» for framstilling av tungt narkotisk stoff, midt på tjukkeste Toten, er det vel kanskje dags.

En mann fra Toten sto denne uka tiltalt i Oslo Tingrett for å ha produsert en tredjedel av all amfetamin som ble beslaglagt her til lands i fjor. Denne storstilte produksjonen foregikk hjemme i kjelleren på Toten, uvisst over hvor lang tid.

Vedkommendes svoger er av de tre som ble pågrepet i samme kommune i forbindelse med Trojan Shield-operasjonen i mai. Politiet har ikke villet si noe som helst om disse pågripelsene, men av bevisførselen i Oslo tingrett framgår at denne mannen settes i forbindelse med ytterligere ett narkotikalaboratorium i bygda.

Det er knapt til å begripe politiets teori om at bakmenn i Nederland skal ha organisert slik semiindustriell narkotikaframstilling på fredelige Toten. Men det er også naivt å tenke at slikt ikke kan skje her hos oss.

Sakene skaper naturlig nok skarpe reaksjoner og er et samtaletema i bygda. I den forbindelse er det viktig å minne om at uskyldige barn er involvert. Etter tre måneders varetektsfengsling av de tre sist pågrepne, er det ikke foretatt ytterligere pågripelser. Derimot sitter også familie, venner og kolleger tilbake i vantro. Mange er berørt, og noen har det svært vanskelig.

Dette er ikke tida for å påkalle bygdedyret.