Da blir spotprisen på strøm på 2,59 kroner per kilowattime (kWh). I tillegg kommer moms, elavgift, enovaavgift og nettleie.

Også mellom klokken 9 og 10 er det ventet høy strømpris i Sørøst- og Sørvest-Norge. Da vil spotprisen ligge på 2,42 kroner per kilowattime, før den vil synke utover dagen.

Mildvær og lite vind

Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Lyse sier at den høye strømprisen har flere årsaker.

– Det er lite vind i Europa. Dessuten er det lavere temperaturer i Norden, noe som gjør at flere velger å varme opp husene med strøm, sier Veggeland til Stavanger Aftenblad.

Pressekontakt Stina Johansen i Nord Pool sier at spotprisene mandag morgen trolig er blant de høyeste som er registrert i Sørøst- og Sørvest-Norge noen gang.

I Midt-Norge og i nord er det fortsatt langt lavere strømpriser enn sør i landet. Tallene fra Nord Pool viser søndag kveld at spotprisen mandag morgen ventes å ligge på 19,7 øre per kWh, altså på mindre enn 10 prosent av prisene i sør.

Vedfyring halvparten så dyrt

De rekorddyre strømprisene gjør nå at det er langt billigere å fyre med ved.

– Vedfyring er klart det billigste, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.

Hvis man kjøper 1000-litersekker eller paller med ved ligger prisen på litt over én krone per kilowatt.

– Selv om man kjøper 40-literssekker kommer ikke prisen på mer enn 140 øre kilowatten, sier han.

Prisene forutsetter en moderne og rentbrennende ovn.

Strøm er dobbelt så dyrt som vedfyring, men mange steder er de tomme for ved

Vedlagrene nær tomme

Problemet er at mange vedprodusenter begynner å gå tomme for ved. OA intervjuet nylig Harald Sandvik, som er distriktets største vedprodusent.

Nærmere 1600 kubikk med bjørkeved er blitt blåst bort fra vedlageret hans i Breiskallen i Gjøvik. Han har bare holdt igjen litt til noen faste kunder, ellers er det tomt.