Med jevne mellomrom dukker det opp historier om personer som i årevis har kjent på ensomheten, og som sier at de så gjerne skulle hatt noen å ta en kaffekopp med av og til.
Svaret hver gang synes å være å utdanne flere besøksvenner gjennom Røde Kors. For «det er viktig å kvalitetssikre» sier Røde Kors Besøkstjeneste, nå sist til Ringsaker blad, som nylig tok opp en slik sak. Ja, gud forby at man kan være et medmenneske og ta en kaffekopp med en som har kjent på hvordan ensomhet formelig spiser en opp innenfra, uten å ha både førstehjelpskurs, besøksvennkurs, papirer på at man faktisk er et menneske og kanskje har man ikke engang en mastergrad i anatomi.
Har vi rett og slett glemt hvordan vi møter andre mennesker? Må vi lære teknikker for å lete fram litt empati, medmenneskelighet og hjertevarme? Har vi glemt alt dette, slik at vi MÅ gå kurs for å være et fungerende menneske som kan gi litt tid og omtanke til et annet menneske? Eller er det hvordan vi skal holde kaffekoppen og drikke pent uten å slurpe vi trenger å kurses i for å møte et medmenneskes fortvilte rop om hjelp for å komme seg ut av ensomheten?
Alle vi som har kjent på virkelig ensomhet vet hvor grusom den kan være. Når panikkangsten trer inn og man hyperventilerer så man nesten besvimer, når tårene renner og kroppen rister ukontrollert, ene og alene fordi man kjenner så sterkt på det at man ikke har noe nettverk, noen familiære bånd og man sitter alene hele julen og nyttårshelgen, samt feirer sin 40- og 50- årsdag mutters alene, da våger jeg påstanden at man ikke er opptatt av om en fremmed som vil ta en kaffe med deg har masse kurs, diplomer, høy utdanning eller er kvalitetssikret av Røde Kors.
Hvorfor skal vi mennesker på død og liv gjøre alt så forferdelig komplisert? Og ja – ensomhet kan faktisk være så brutal i sin ytterste konsekvens at det i enkelte tilfeller handler om, nettopp, liv eller død.
Vær et medmenneske, med eller uten kurs. Det er ikke så vanskelig. Man trenger bare et fungerende hjerte. Det er alt som skal til for å redde et medmenneske ut fra ensomheten. Og det beste av alt: Det er gratis. Man trenger ikke betale medlemsavgift og man slipper å betale for kursmateriell med det for øye å bli kvalifisert til å ta en kaffe med et medmenneske.