Gå til sidens hovedinnhold

Man burde ikke frykte tannlegen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er ikke den første som sier at tennene er en del av kroppen. I dag er nesten alle deler av kroppen dekket under egenandelsordningen bortsett fra tannhelsen. Det forundrer meg at akkurat tannhelsen skulle forskjellsbehandles slik at folk nærmest ser på tannhelsen som en mindre viktig del av helsen.

Mange forbinder tannhelsen med store regninger og 1 av 3 sier at de har latt være å gå til tannlegen i frykt for hvor stor regningen kommer til å bli. Samtidig som 8 av 10 er villige til å betale mer skatt hvis de får gratis tannhelse.

Høyre argumenterer med at tannhelseproblemene i størst grad rammer enkelte grupper som rusmisbrukere, kronisk syke og syke eldre. Derfor, er en bedre bruk av helsekronene å bedre støtteordningene til gruppene som er utsatt for store utgifter knyttet til tannhelse og enkelte med så lav inntekt at de har problemer med å dekke utgiftene. Behovsprøving er en god praksis, men når en relativt stor del av befolkningen som ikke får støtteordninger velger bort tannhelsen av økonomiske årsaker er det et tydelig signal på at tannhelsen burde likestilles med de andre delene av helsevesenet som er en del av egenandelsordningen for å sikre at man alltid får en god behandling og helse uansett hvor stor lommebok du har og hvor på kroppen problemet er.

Dette handler jo om prioriteringer, men dette er et hull som sitter så sentralt og folkekjært i velferden at det er en pris verdt å betale.

Kommentarer til denne saken