Gå til sidens hovedinnhold

Madalina (22) trodde ikke sine egne ører da hun skulle betale i butikken: – Jeg ble veldig overrasket

Studenten reagerer på det hun mener er ulovlig praksis.

For abonnenter
Landet rundt

(Tønsbergs Blad) Handleturen på Staples i Tønsberg tok en uventet vending for Madalina Filimon (22). Da hun skulle betale for varene, fikk hun et problem hun ikke hadde regnet med.

– Jeg var der i går, da jeg skulle handle litt juleartikler og diverse. Ved kassa henger det to ark der det står at de kun tar imot kort og vipps. Jeg hadde bare kontanter, fordi jeg har veldig lite penger på konto akkurat nå, men ble nektet å betale kontant, sier hun.

Historie-studenten fra Tønsberg reagerer på at butikker ikke vil ta imot kontantbetaling. Hun sier hun under mandagens butikkbesøk forsøkte å påpeke at de er lovpålagt å ta imot kontanter, men til liten nytte.

– Jeg ble veldig overrasket. De hadde heller ikke kontanter i kassa, de kunne veksle med. Det endte med at jeg måtte spørre en annen kunde om å betale for meg med kort, for så å gi tilbake i kontanter.

Et problem for flere

– Jeg tror dette gjelder flere studenter som meg, som har litt dårlig råd til tider, men også for mange eldre mennesker som ikke har kort, kommenterer Madalina.

– Dessuten er det nok mange barn som ønsker å handle og ikke har kort. De betaler jo med kontanter. Slik jeg ser det er det problematisk for både barn, studenter og eldre.

Madalina er klar over at mange butikker for tiden oppfordrer til å betale kontaktløst, men understreker at man som kunde fremdeles har en rett til å velge betalingsmåte.

– Jeg er overrasket over at ikke flere reagerer på slik praksis, for dette er lovstridig.

Norges Bank informerer om at «Sentralbankloven fastslår at sedler og mynt er tvungent betalingsmiddel.» Angående smitterisiko ved bruk av kontanter svarer Folkehelseinstituttet på spørsmål fra Norges Bank at det ikke foreligger noen «indikasjoner på at bruk av kontanter som betalingsmiddel representerer en risiko for spredning av COVID-19.»

Vil helst slippe kontanter

– Dette må være en misforståelse. Jeg kan ikke skjønne annet, sier Stine Borge om opplevelsen til Madalina.

Hun er daglig leder for Staples i Tønsberg, butikken der Madalina var innom mandag 23. november. Selv om de i Staples-kjeden, som i mange andre butikker, helst vil at kunder betaler kontaktløst, så forsikrer hun om at de også tar imot kontanter.

– Det har vi ikke lov til å nekte, men vi vil helst slippe. Vi har jo hundrevis av kunder innom hver dag, så vi oppfordrer til å betale med kort både for kundenes og de ansattes sikkerhet, sier Borge, og fortsetter:

– Men jeg har absolutt full forståelse for at ikke alle har mulighet til å betale med kort.

Selv om det ifølge FHI ikke virker å være grunnlag for å hevde at det er større smittefare ved å berøre sedler og mynter enn andre overflater, anbefales det likevel kontaktløs betaling der det er mulig, for å redusere antall kontaktmuligheter.

– Vi vil at det skal være trygt for alle, avslutter Borge.

LANDET RUNDT

Under fanen «Landet Rundt» ønsker vi i OA å bringe deg noen av de beste, mest interessante og viktigste sakene fra våre søsteraviser i Amedia.

Dette er en av dem.

Kommentarer til denne saken