Gå til sidens hovedinnhold

Luksusfellen gjennom 20 sesonger: Dette er fylkene med flest og færrest deltakere

Artikkelen er over 1 år gammel

Luksusfellen-ekspertene har opplevd det meste – også å bedre sexlivet til folk.

(Nettavisen): – Det skal ikke være noen spesiell grunn til at man er dårligere stilt og havner i «Luksusfellen».

Ordene kommer fra ham som kanskje har best forutsetning til å si noe om det, nemlig «Lukusfellen»-ekspert Magne Gundersen. I 20 sesonger og hele 12 år har han vært med i serien.

– Hvilket fylke vil du tippe har hatt flest deltakere gjennom disse 20 sesongene?

– Jeg har vært veldig mye i Østfold og Akershus, så jeg vil tro det er en av de to? gjetter han.

– Det er noe med Østfold

Magne har helt rett, for øverst på den litt kjipe pallen, ligger Østfold med 24 deltakere.

– Det er et eller annet med Østfold og det har det alltid vært. I den grad man kan lete etter årsakssammenhenger, så kan det nok ha med lønn- og utdanningsnivå å gjøre, sier Gundersen.

Sjekk ditt fylke i listen nederst i saken!

– På en annen side bor de rett ved svenskegrensa og burde kunne kjøpe billig mat og reparere bilen i Sverige. Kanskje det er så billig at de handler mer enn de trenger, undrer Gundersen.

Oslo og Akershus i toppen

Like under Østfold følger Oslo, med 23 deltakere i Luksusfellen, og deretter kommer Akershus med sine 22 deltagere i «Luksusfellen».

Helt på bunnen av lista finner vi Sogn og Fjordane med to deltakere, og nest sisteplass deler Aust-Agder og Finnmark med henholdsvis tre deltakere hver.

Nettavisen har tatt kontakt med Bisnode for å se om deltakerlisten stemmer overens med inkassokrav og betalingsanmerkninger.

På denne lista er faktisk Finnmark øverst, med 7,7 prosent av innbyggerne i fylket som har betalingsanmerkning. Tett bak er Østfold med 7,2 prosent, deretter følger Hedmark med 6,9 prosent.

Bakgrunnen for at for eksempel Finnmark har så få deltakere i Luksusfellen, er ikke nødvendigvis at de ikke søker.

Kvalitetssikring

Produksjonen har derfor en prosess man må gjennom før man havner på tv, hvor blant annet alle søkerne som blir vurdert, må gjennom samtale med psykolog.

– Dette gjør vi for å kvalitetssikret at deltakerne vet hva de blir med på slik at deltakerne blir trygge på hva de takker ja til.

– Det er virkelig noen veldig triste skjebner der ute. Det kan dreie seg om svindel i nære relasjoner eller spillavhengighet, forteller Drange om tilfellene som oftest ikke havner i tv-ruta.

Likevel hender det at for eksempel spillavhengige får innpass etter samtale med psykolog, som tidligere denne sesongen hvor vi fikk følge Ole-Alexander (31) som ble spillavhengig som 14-åring.

De flinkeste i klassen er Sogn og Fjordane, som både ligger på bunnen med 3,5 prosent av befolkningen som har betalingsanmerkninger, og på bunnen med kun to deltakere i Luksusfellen.

– Det er rett og slett der du finner de beste betalerne. Eller, de har færrest dårlige. De topper liksom alle statistikker der; de skiller seg ikke, de er i jobb, det er færre uføre, færre med betalingsproblemer, de er på bunn der det lønner seg å være på bunn, sier Gundersen.

Slik er en typisk deltaker

Lene Drange er i dag ekspert i Luksusfellen, men tidligere har hun jobbet i produksjonen og kjenner godt til søkermassen og kan lett definere kjennetegnene ved en typisk deltaker.

– Det er ofte folk som er glad i lettvinte og enkle løsninger, og gjerne når det kommer til mat. En typisk Luksusfellen-deltaker er glad i brus, snus og bil. Spesielt guttene i serien har ofte vært glad i bil og motor, forteller Drange.

– I en travel hverdag er det jo lett for å velge lettvinte løsninger av og til, meg selv inkludert.

Tidligere i årets sesong fikk vi se henne besøke 23 år gamle Robin som hadde spist og drukket seg til en gigantgjeld.

– Når det kommer til foreldre som har deltatt, bruker de ofte mye penger på å kjøpe ting til barna sine, fordi de har dårlig samvittighet for at økonomien er dårlig og vil dekke over det.

Hun beskriver også flere personlighetstrekk, og peker på at disse kan ødelegge enten man skal forhandle med kreditorer, eller om de skal be sjefen sin om mer lønn.

– Ofte er de som havner på kjøret økonomisk, litt mer naive og uheldige. De er konfliktsky og går alltid tapende ut av konflikter, og de tar ikke opp tråden fordi de er redd for å få nei.

Disse fylkene har flest og færrest deltakere

 • 1. Østfold 24 deltakere
 • 2. Oslo 23 deltakere
 • 3. Akershus 22 deltakere
 • 4. Hordaland 15 og Rogaland 15 deltakere
 • 6. Vestfold 13 deltakere
 • 7. Møre og Romsdal 11 deltakere og Trøndelag 11 deltakere
 • 9. Telemark 8 deltakere og Buskerud 8 deltakere
 • 11. Hedmark 7 deltakere
 • 12. Nordland 6 deltakere og Vest-Agder 6 deltakere
 • 14. Troms 5 deltakere
 • 15. Oppland 4 deltakere
 • 16. Aust-Agder 3 deltakere og Finnmark 3 deltakere
 • 18. Sogn og Fjordane 2 deltakere

Kommentarer til denne saken