Gå til sidens hovedinnhold

Løvenes konge brøler igjen – men ikke nok til å skremme anmelderne

Artikkelen er over 2 år gammel

Onsdag 17. juli brøler løvene på ny – når Disney på ny ruller ut «Løvenes konge» i nyinnspilling, 25 år etter at historien vant hjertene våre for første gang.

Der 1994-versjonen var håndtegnet, bys det nå på fotorealistisk dataanimasjon. Omtrent som kinopublikum kunne oppleve da filmregissør Jon Favreau hadde tidenes generalprøve med nye «Jungelboken» i 2016 og et sted i Afrika er det en ung løve som skrider rundt – intetanende om hvor viktig den var som baby når det gjaldt å inspirere animasjonsskaperne.

Les også

Jakob fikk «sommerjobb» i Urbane Totninger: – Jeg har aldri følt meg som bare en vikar

Ekte

– Vi har en referansevideo av en løveunge. Vi likte måten ungen gikk, og studerte alt fra hvordan han spankulerte, hvor full maven hans var, hvor tykke beina hans var – og selv antallet fluer på ham, forteller produsent Karen Gilchrist.

– Jon Favreau sendte oss på dette oppdraget til Afrika. Han sa «hold det ekte», sier «Løvenes konge»-produsent Jeffrey Silver, som forteller at regissøren ønsket at alt i filmen skulle ha røtter i virkeligheten med de riktige artene, de riktige steinsortene, lyset rundt soloppgang og solnedgang, nattehimmelen og de riktige plantene.

Originalen fikk gode anmeldelser, vant to Oscar-priser og tre Golden Globe, og spilte inn utrolige 968.483.777 millioner dollar. Ifølge Box Office Mojo er det den 20. mest innbringende filmen gjennom tidene.

Les også

Leif Anders Wentzel hyller Mjøsa i ny singel: – Vi øvde inn låta etter stengetid i restauranten

Kruttsterkt stemmelag

Anmelderne er skjønt enig om at billettpengene vil strømme inn. Som originalen «The Lion King» byr filmen på et kruttsterkt skuespillerensemble – vel, altså: Stemmene deres.

Beyoncé, som låner stemme til birollen Nala, har tatt mye plass med singelslipp og egen hyllestplate. Donald Glover er den voksne Simba, Seth Rogen er Pumba, Scar har stemmen til Chiwetel Ejiofor, mens James Earl Jones gjentar Mufasa-oppdraget fra 1994.

Når «Løvenes konge» skulle få norske stemmer, falt valget på to av Norges fremste musikalartister: Espen Grjotheim som Simba og Heidi Ruud Ellingsen som Nala. Grjotheim fortalte tidligere i sommer til TV 2 at han var opptatt av å gjøre Simbas stemme så naturlig som mulig – nettopp på grunn av den virkelighetstro animasjonen.

– I tegneserier overdriver vi ofte, og forsterker karakteren i stemmen. Men siden filmen er så realistisk, har vi ønsket å være mer troverdig. Stemmen er veldig tett mot min egen stemme og min egen måte å spille på, sa Grjotheim til kanalen.

Les også

Over 60.000 har sett Håkon Skaugs elleville reklamestunt

Mottagelsen oppsummert: Blandet

Selv om Disney satset alt, tyder de første anmeldelsene som begynner å komme inn nå på at hoppet ble litt for tøft. Iallfall anmeldermessig:

VOX gir bare en toer av fem, og mener nettopp fotorealismen gjør at mye av magien fra originalen forsvinner. I en drepende anmeldelse bruker IndieWire ord som «sjelløst» og «en glorifisert teknikkdemo fra et grådig selskapskonglomerat» – og mener at den nye filmen «fatalt misforstår hva Disney en gang handlet om».

Britiske Telegraph ga fire stjerner og mente «kraften kommer fra utsiden i denne nyinnspillingen», men savner likevel originalen med all sin sjarm. The Guardian likte nykomlingen fordi den «holder seg svært tett på den originale versjonen, og derfor er den selvsagt severdig og hyggelig» – men at den likevel er en «deepfake» kopi.

Forbes sier kinogjengerne må være forberedt på «en knusende skuffelse». Likevel påpeker Buzzfeed at Favreaus film vil «forandre måten vi ser på film på for alltid». Det gjenspeiler også i Hollywood Reporters anmeldelse, der det eneste forsonlige anmelderen kommer på i sitt savn av sjarmen fra 1994-originalen, er at «for dem som er for unge til å se sett den kan dette bli en livsendrende opplevelse».

Kommentarer til denne saken