Selv om det er snøfattig og bare veger nedi bygda, kan løpsleder Arne Ingar Stulen tilby rallyfolket flotte forhold når de kommer til Hadeland lørdag.

– Det er både brøytekanter og solid issåle på åsen, noe som vil føre til høye hastigheter, sier Stulen, som venter nesten 90 løpsbiler til start.

Med rallybilene følger det også mange tilskuere. Stulen oppfordrer alle til å vise rallyvett.

– Ta vare på hverandre

– Ta vare på hverandre, dette skal være en rallyfest. Det er kjempeforhold på skogen, med hard issåle. Det vil gi høy fart, og publikum må være bevisste når de velger sine plasser, sier Stulen.

Han oppfordrer alle til å plassere seg i inngang til sving i stedet for utgang og foran hopp i stedet for etter. Løpslederen ber også alle om å vise hensyn til utmark og plukke med seg søppel hjem.

– Vi ønsker å ha et godt forhold til grunneierne, og skal etterlate skogen akkurat slik vi fant den, sier han.

Alle som ønsker å ha med seg store gjenstander ut på prøva må registrere disse hos løypesjefen.

– Mange plasserer ut sofaer og liknende kvelden før. Dersom disse ikke er registrerte, vil de bli fjernet før løpet starter, og festen kan bli ganske amputert for eierne, sier Stulen.

Stort startfelt

Etter at Rally Finnskog – som skulle vært kjørt 1. februar – ble avlyst på grunn av snømangel, har flere valgt å melde seg på lørdagens løp selv om det ikke har noe mesterskapsstatus i år.

– Det er hyggelig for oss at så mange har lyst til å kjøre her. Det har nok kommet mellom ti og femten biler ekstra etter avlysningen på Finnskogen. Det er også stas at det er påmeldt hele tolv biler i challenge-klassen, sier Stulen.

Dette er klassen hvor det i hovedsak er eldre biler. De kjører etter eget reglement hvor det er idealtid og ordinære piggdekk. Der er to lokale ekvipasjer med. Det er Anders Kjos og Tom Berge som stiller i en Simca Rally 2 fra 1977 og Monty Karlan som kjører en VW 1300 S. Denne klassen kjører helt først i løpet.

Det vil også komme ei klasse til med eldre biler, før femten ganger norgesmester i rally og bakkeløp, Anders Grøndal og kartleser Marius Fuglerud fra Drammen fører an i den raskeste klassen i sin Ford Fiesta R5.

En interessant fører er Trond Sveinsvoll. Han har med seg Jørgen Nordhagen fra arrangørklubben i høyrestolen. Sveinsvoll er en habil rallyfører som har vært en del av norgeseliten i mange år. I år satser han kanskje mer enn noen gang. De kjører en Citroën R5, en bil som i likhet med Grøndals Ford er bygd for den nest raskeste klassen i VM.

Sveinsvoll har inngått avtale med Edvall Martin Stenberg fra Gran, som skal drifte bil og team gjennom sesongen. Første løp endte med en tredjeplass i første NM-runde i Sigdal for to uker siden.

Flere lokale

Her er de lokale deltakerne, ifølge startlista (startnummer i parantes):

Lars Haug/Nils Christian Haug, Håkon Sveen Frøslid/Jørn Listerud, Geir Helge Frøslid/Øyvind Beckstrøm, Anders Hovelsrud/Mats Bergseng, Lars Erik Skogen/Marie Hofsløkken, Anders Kjos/Tom Berge, Trond Sveinsvoll/Jørgen Nordhagen, Lars Morten Berntsen/Stine Klemetsdal, Morten Prestegård/Hans Morten Prestegård, Jan-Widar Jahrmann/Roy Oskar Skaug, Steffen Grimsrud/Amund Grimsrud, Tommi Kristiansen/Stien Kristiansen, Frank Tore Bekkåsen/Sigurd Buan Kristiansen, Martin Stenberg/Trond Håvard Østheim

Tre prøver kjøres to ganger

Løpet består at tre fartsprøver som alle kjøres to ganger. Det er ikke lagt inn noen service i løpet som har en total lengde på 125 kilometer. De seks fartsprøvene utgjør til sammen 41 kilometer.

– Løpet vil flyte i ett, og det vil ikke gå lang tid før siste bil har passert før første kommer på runde nummer to, sier Arne Ingar Stulen.

Han oppfordrer folk til å være oppmerksomme på dette dersom de planlegger å forflytte seg i løypa.

Skulle det skje noe som gjør at det blir stopp i løpet, anbefaler han alle å følge med på arrangørens nettside og facebookside. Der vil de forsøke å oppdatere som best de kan.

Løpet har start og mål på Lygnasæter hotell, som også er løpets base. Første bil starter klokka 11.15 fra Lygna.

Deltakerne får kjøre gjennom løypa med ordinære biler før løpet starter fra klokka 6.30 lørdag, det vil derfor kunne være en del trafikk i området.

SS 1 og 4: Løvbrøtte – Lengde 5.77 km – Første bil kl. 12.03 og 14.20 – Veien stenger 08.00

Etappen starter i Løvbrøtte, og går i mål ved Hennung. Utfordrende trang bru etter 5,58 km. En fin publikumsplass. Vanskelige parkeringsmuligheter ved start og mål.

SS 2 og 5: Åstjern – Lengde 9.11 km – Første bil kl. 12.23 og 14.40 – Veien stenger 08.00

Etappen starter ved Hennung sag. Godt tilgjengelig for publikum. Ingen parkeringsmuligheter ved Åstjernshytta, men det kan parkeres i krysset opp fra Hennung, herfra er den noen hundre meter å gå inn til Åstjernhytta. Det vil være mulig å kjøre opp Kjølevegen fra Brandbu sentrum, og følge skilting mot Åsjern. Her kommer dere da inn til krysset der bilene kommer opp fra Hennung Sag. Husk å parkere slik at utrykningskjøretøy kan passere under løpet. Ingen parkeringsmuligheter ved start og mål.

SS 3 og 6: Helgedalen – Lengde 6.44 km – Første bil kl. 12.59 og 15.16 – Veien stenger 08.00

Teknisk krevende vei som setter både kartleser og fører på ei skikkelig prøve. Etappen starter fra Hurdalssiden og kjøres nordover mot Einasiden. Publikumsplasser er laget nede på Fellessætra. Innkjøring fra Lygnabakka Rv4. Dette vil bli skiltet. Det går også an å gå inn fra mål, men da må det parkeres på rasteplass litt nord for målgangen. Ingen parkeringsmuligheter ved start !

Her finner du mer informasjon:

Startliste, live resultater, kart og all annen informasjon finnes på arrangørens nettside: rally-hadeland.no

Både Yr og Storm melder om lettskyet oppholdsvær og rundt null grader lørdag.

Rallyvettregler

1. Respekter skilt og avsperringer. Kun arrangørens merkede publikums-områder er å anse som sikre områder.
2. Følg sikkerhetsvaktenes anvisninger. De er der for din skyld!
3. Ha respekt for bilenes fart og unngå å ferdes i selve rallytraseen.
4. Stå oppreist med god avstand til veien og følg bilene nøye. Hold sansene skjerpet til siste bil har passert.
5. Sitter du ned, så finn et sted ekstra langt borte fra veien.
6. Bruk sunn fornuft, hjelp også andre til å stå sikkert plassert.
7. Stå aldri etter en dump, hopp eller bakketopp.
8. Vær oppmerksom på at tidsintervallet mellom rallybilene varierer.
9. Barnevogn, akebrett, sykler og lignende er forbudt langs rallyløypa. Hunder skal alltid holdes i bånd dersom de må være med.
10. Alkohol og rally hører ikke sammen og husk at en god rallytilskuer forsøpler ikke naturen.