Gå til sidens hovedinnhold

Listeriafunn i rakfiskspann fra Valdres: – Kast det

Artikkelen er over 1 år gammel

Daglig leder Thor André Fystro Haadem ved Haadem fisk i Valdres er bekymra etter funn av listeriabakterien i et av deres spann. Han ber forbrukere som har kjøpt varen om å ta kontakt med utsalgsstedet eller produsenten. Og viktigst av alt: Om å kaste spannet med rakfisk.

Mattilsynet informerte lørdag om funn av listeriabakterien i et spann av typen «hel rakfisk i spann – 4kg» fra produsenten Haadem fisk. Spannet er merket med Lot. nummer 924. Mattilsynet advarer mot å spise fisken på grunn av mulig helsefare.

Det var etter et sykdomsutbrudd at prøver av rakfisk ble sendt til Veterinærinstituttet for analyse. De foreløpige analyseresultatene gir en sterk mistanke om uakseptable mengder med listeriabakterier i et spesielt parti med hel rakfisk pakket i spann på fire kg. Funnene er gjort i både fisk og lake, foreløpig kun i ett spann fra dette partiet.

Mattilsynet har foreløpig ingen indikasjoner på at andre produkter fra Haadem Fisk er smittet med listeria, men det tas ytterligere prøver fra produksjonen. Mattilsynet ber kunder som har kjøpt rakfisk over disk i ferskvare om å ta kontakt med utsalgssteder for nærmere opplysninger om lotnummeret.

Les også

Rakfisken som gjorde 13 opplendinger syke kom fra Sverige. Der er 63 personer smittet. Tolv er døde.

Trekker hele partiet

Daglig leder Thor André Fystro Haadem ved Haadem fisk bekrefter at det er funnet listeria i et spann fra dem.

– Det stemmer dessverre, sier Haadem.

Han forteller at de nå trekker tilbake hele partiet fra butikkene. Han ber og forbrukere som har kjøpt spannet om å ta kontakt med Haadem fisk eller utsalgsstedet – og om å kaste spannet.

Les også

Listeriose-utbruddet: Rakfisk trekkes fra markedet

– Jeg ønsker å understreke at det inntil videre ser ut til å være et begrenset omfang av utbruddet. Det er funnet bakterier i et spann. Samtidig må vi være føre var, så vi trekker tilbake hele partiet og vi tar dette på alvor, sier Haadem.

Han forteller at uansett hvor stort utbruddet viser seg å være, og om det kommer fra rakfiskprodusentens håndtering av fisken eller ei, så skal rutiner og renhold gjennomgås og kvalitetssikres på nytt.

Lite spann kan velte stor dam

Listeriafunnet blir tatt på største alvor og behandlet seriøst av bedriften.

– Vi bruker mye ressurser på å teste, mye ressurser på rutiner og på renslighet. Vi tester mye mer enn vi er pålagt, og tester nesten alt som sendes ut herfra for listeria. Også dette partiet ble testet før det ble sendt ut, og vi fant ingenting i det da, sier Haadem.

Les også

Eldre kan ha blitt syke av rakfisk

Han forteller at det ikke er det store økonomiske tapet for bedriften å trekke tilbake dette partiet, men at frykten for bedriften ligger i omdømmetap. Både for sin egen del, og for bransjen.

– Konsekvensene av funn av listeria i dette spannet kan bli store, særlig siden det skjer rett før jul. Vi får håpe og tro at det er et veldig begrenset utbrudd, og at det ikke får store konsekvenser for merkevaren rakfisk. Økonomisk er det ikke krise å trekke dette partiet, men vi er redd for kostnaden av omdømmetapet, sier Haadem.

Haadem produserer rakfisk i eget anlegg, og de har kontroll på fisken fra den er rogn til den er rakfisk.

Mattrygghet

Haadem forteller at de tar mattrygghet på største alvor i bedriften, og at de har omfattende hygienerutiner som krever store ressurser av firmaet.

I tillegg til at firmaet skal gå gjennom alle rutiner internt, skal de og se på hvordan fisken behandles når den har forlatt produksjonslokalene, og at de skal mangedoble testingen i alle deler av produksjonen.

– Man skal føle seg trygg på at produktene fra Haadem fisk har lav risiko, skriver Haadem i en pressemelding som ble sendt ut etter at Mattilsynet advarte mot å spise et av deres rakfiskprodukter.

– Det er og viktig å ha gode hygieniske rutiner når man har åpnet et rakfiskspann. Alle våre produkter skal lagres mellom 0 og 4 grader, og de skal ikke spises etter siste forbruksdag. Gravide og mennesker med nedsatt immunforsvar skal ikke spise rakfisk, skriver Haadem.

– Haadem Fisk har drevet kommersiell produksjon av rakfisk i 52 år uten at noen påviselig har blitt rammet av listeriose. Vi venter spent på prøveresultatene fra de rammede. Hvis disse sykdomstilfellene er forårsaket av vår produksjon, så må vi beklage det på det sterkeste. Det er uansett noe av det verst tenkelige for oss at noen kan ha blitt syke etter et rakfiskmåltid. Vi vil gjøre vårt ytterste for å unngå at det kan skje i framtiden.

Kommentarer til denne saken