Gå til sidens hovedinnhold

Lisensjakt på rovdyr er forenlig med EUs regelverk

Artikkelen er over 2 år gammel

Det har EU-domstolen besluttet, melder Nationen.

Ifølge EU-domstolen bør jakt på rovdyr ta hensyn til økonomiske, sosiale og kulturelle behov og regionale og lokale særegenheter. Jakt på ulv og andre rovdyr kan godkjennes, dersom det ikke finnes andre alternative løsninger. Jakten må ikke gjøre det vanskelig å bevare rovdyrets bestand i landet, skriver Nationen.

Finsk jakt er bakteppet

Ulvejakt i Finland er bakgrunnen for at EU-domstolen har behandlet lisensjakt på rovdyr. Spørsmålet som domstolen skulle ta stilling til er hvorvidt det er greit å drive med lisensjakt på ulv for å unngå ulovlig jakt, skriver Nationen. EU-domstolen besluttet at den finske jakten ikke hadde etterkommet alle kriterier, men at jakt er innenfor forskriftene for forvaltning av ulv, siterer Nationen den svenske publikasjonen Svensk jakt på.

Espen Farstad, informasjonssjef i Norges jeger- og fiskerforbund sier til Nationen at dommen virker å harmonere med hvordan lisensjakt på ulv fungerer i Norge.

Påvirker svensk jakt

EUs generaladvokat uttalte før saken havnet hos domstolen at lisensjakt kan tillates for å unngå ulovlig jakt. Også allmennhetens følelse av trygghet kan motivere lisensjakt.

I en pressemelding Nationen refererer til, skriver generalsekretær Bo Sköld i den svenske jegerforeningen at de er fornøyde med EU-domstolens dom. Sköld skriver at EU-domstolen nå har gjort det klart at jakt på ulv er mulig, og at den svenske lisensjakten oppfyller alle kravene til bærekraft og kontroller satt av EUs lovgivning. Sköld og den svenske jegerforeningen beskriver lisensjakt som en mulighet til «å handle for en biologisk og sosialt bærekraftig rovdyrpolitikk», skriver Nationen.

Kommentarer til denne saken