Da je gikk en tur i skauen for et par dager sea fekk je se no virkelig vakkert. Det hadde regne og himmal var gråsvart, men plutselig delte to skyer seg og slapp fram sola, - glitrende solstråler flamme gjennom furugreinen og lyste ned på ei måsåtue. Der såg je dom, - bitte små yndige lyseraue linneaklokker på tandre grønne blader strekte seg over hele tua, - blomma og måsan glitre ta regndråper.

Je visste at linnea lukte godt, så je bøygde meg ner og drog inn i meg angen. Den var bære enn non parfyme, som en blanding ta våt måsa og villroser.

Je tenkte på far min je da, husste at han hadde lært meg navnet på linneablommen. Og det var han som hadde sagt at je skulle bøye meg og kjinne på den gode dufta. Han tok meg og syster mi med på mange turer i skauen og fortælte om alt som vækser og gror. Åssen han far kjinte tel så my om naturen veit je ikke, for han hadde ikke mye skolelærdom, men hadde hatt ei mor som kunne mye og mangt.

På tura våre stoppe han ofte og ”forelæste”om mange forskellige planter. Han fortælte at linnea var ei gammal medisinplante som før i tida vart brukt mot mange forskjellige plager. - Planta vart ofte kalt turrverksgras, sa`n, - gikt kaltes turrverk i gamle dager, og omslag med linneablader kunne lindre smerter ta den stygge sjukdommen.

Etter turen i skauen gikk je på biblioteket og lånte en biografi om Carl von Linnè ta Dag. O. Hessen (Gyldendal Forlag 2007). Da je læste den, lærte je my om livet tel den berømte vitenskapsmann`.

Carl Nilsson vart født i Småland i Sverige i 1707 og voks opp på en fattigslig prestegard. Han gikk på en liten bygdeskole, lærte å så vidt å læsa og skrive, men gjorde det dårlig i alle fag. Som guttunge var han bare interessert i alt som voks i skauen og på engen rundt om i grenda, - var så nysgjerrig at han ofte sto opp klokka tre om mårran for å se på når en blomst åpne kronblada sine!

Unge Carl brukte navnet Carolus Linnaeus mens han studerte og vart seinere beære med en adelstittel: Carl von Linnè. Han vart etter hvert lege, zoolog og botaniker og tok doktorgrad i botanikk i Nederland i 1735. En kan trygt si at han revolusjonerte både botanikken og zoologien.

Von Linné hadde som mål å bestemme flest mulig arter ta planter, ikke bare i Sverige, men over hele verda. Det kunne`n ikke greie aleine, så han sendte utvælgte studenter tel omtrent alle verdenshjørner. – ”Apostlene mine”, kalte han dom. Oppdraget var å finne flest mulige arter, bestemme dom, og så sende eksemplarer tel læremestar`n i Uppsala.

- Viva Linnaeus, Leve Linné, ropte studenta ved Universitetet da han og assistenta kom att frå botaniseringsturer.

På 1700 talet var det kaos i navnsetting ta planter. Det fantes ikke noe system som kunne forstås over landegrenser. Linné løste problemet ved å se på pollenbærera, fant ut at antallet pollenbærar var nesten konstant hos hår art. Så laga han et system ta vitenskapelige navn, et to - navn system, beskreiv seksualforhølda hos planten, skilte mellom dom som var særbu, ett kjønn på hår si plante, og sambu, begge kjønn på ei.

Linnea Borealis heter blomsten som er oppkalt etter mesteren sjøl. (Borealis betyr nord, det ordet har vi og i Aurora Borealis, den latinske betegnelsen på nordlys.)