Lindemanprisen til Per Gisle Haagenrud

PRISVINNER: Per Gisle Haagenrud mottar den prestisjetunge Lindemanprisen.

PRISVINNER: Per Gisle Haagenrud mottar den prestisjetunge Lindemanprisen. Foto:

Fiolinisten og pedagogen Per Gisle Haagenrud (60) fra Gjøvik mottar årets Lindemanpris.

DEL

Per Gisle Haagenrud (60) bor i Bergen, men hadde sin barndom og oppvekst på Gjøvik, en oppvekst som ifølge ham selv hadde stor betydning for hans virke som musiker.

Haagenrud har en lang karriere bak seg som orkestermusiker og lærer, og han har hatt stor betydning for utviklingen av et talentmiljø for strykere i Bergen. Prisen er på 150.000 kroner, og regnes som en av Norges viktigste og mest prestisjefylte priser.

– En stor ære, sier prisvinneren om tildelingen av Lindemanprisen i en pressemelding.

Førstefiolinist

I begrunnelsen for å gi prisen til Haagenrud, heter det blant annet at«med sin lange erfaring som utøvende musiker på høyeste nivå og med sine sterke pedagogiske evner, har Per Gisle Haagenrud vært, og er fortsatt, en heltsentral, avgjørende kraft og ressurs for det gode, unge strykermiljøet i Bergen i dag. Et miljø som i stadig økende grad gir verdifulle bidrag til norskmusikkliv.»

Haagenrud har undervist unge musikere helt siden studietida på musikkhøgskolen og også gjennom alle de 25 årene han var ansatt som førstefiolinist i Bergen Filharmoniske Orkester. Siden 2005 har han undervist på heltid, og det er ikke få unge strykere som har hatt ham som lærer. Haagenrud anslår selv at minst et 30-talls av elevene hans de siste 15 årene har begynt på en høyere musikkutdanning etter videregående.

Høytidelig

Lindemanprisen og De Unges Lindemanpris blir delt ut i forbindelse med en høytidelig seremoni på Norges musikkhøgskole 16. oktober.

Lindemanprisen har vært delt ut hvert år siden 1978. Første gang den ble utdelt ble prisen delt mellom Nicolai Dirdal, Klaus Egge og Arild Sandvold.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags