Ta godt vare på pus!

Artikkelen er over 8 år gammel

Jeg føler at det er på tide med en liten påminnelse til katte­eiere.

DEL

Har du fått kastrert/sterilisert katten din? Hvis ikke, hvorfor er ikke det blitt gjort?

Av erfaring vet vi at mange av årets kattunger vil ende opp som hjemløse, sultne, tørste, kalde, redde, skadde og syke. Dette kan forhindres ved at flest mulig katter blir kastrert/sterilisert. Mange katte­eiere er blitt flinke og tar ansvar, men fortsatt fødes det flere kattunger enn det finnes hjem til. Dessuten virker det som om kattunger gis bort helt ukritisk, for at man selv raskest mulig skal bli kvitt ansvaret.

Anbefalt alder for omplassering av kattunger er 12 uker, dette for at de skal være sosialisert og selvstendige nok til å klare seg uten kattemor og kullsøsken. Likevel ser vi at kattunger helt ned i 5-6 ukers alder gis bort. Kattunger som i så ung alder tas bort fra kattemor og kullsøsken, risikerer i mye større grad å utvikle atferdsproblemer. Til tross for dette, velger mange å gi bort kattungene når de er i den alderen. De er jo på sitt aller søteste da, og derfor enklest å få gitt bort.

Katter er stort sett gratis, og tilgangen er stor. Dette fører til at mange anskaffer seg katt uten å tenke godt nok gjennom hvilket ansvar man påtar seg, faktisk i mange år framover. Tid er også en viktig faktor. Har man nok tid til dyret? Og hva gjør man i ferier? Har man noen til å passe dyret når man selv er borte, eller må man basere seg på kennel/pensjonat. Vi erfarer at her syndes det stadig vekk. Mange lar katten klare seg selv uten tilsyn, noe som er uforsvarlig, etter vår mening. I noen tilfeller velger eier å få dyret avlivet når man selv drar på ferie. Dette viser at enkelte menneskers holdninger og moral overfor dyr er forkastelig.

Penger er også en faktor man ikke kommer utenom når det gjelder hold av kjæledyr. Selv om katter, som tidligere nevnt er gratis, er det langt fra gratis å ha katt. Utgifter til fôr, sand, kastrering/sterilisering, id-merking og ormekur tas med. Andre veterinærutgifter må man påregne fra tid til annen. Katter kan også bli både syke og skadet. Derfor kan det være klokt å forsikre dyret sitt. Opphold på kennel/pensjonat kan også bli aktuelt til tider.

Før man anskaffer katt, må man ha avklart sin egen bosituasjon. Leier man bolig, er det da tillatt med dyr? Hvor lenge har man tenkt å bo der? Hva gjør man med dyret hvis flytting blir aktuelt? Etter en tur innom gratistorget på finn.no oppdager man at også på dette området står det dårlig til med folks evne til å planlegge. Katter under ett år ligger ute til omplassering, nettopp fordi eier skal flytte, og ikke har mulighet til å ta med seg dyret. Enkelte katter opplever dessverre å bli omplassert opptil flere ganger, på grunn av eierens dårlige planleggingsevner. En katt kan faktisk leve i 15-20 år, og det må tenkes på før man anskaffer seg dyret.

Det ble dessverre ikke tvungen id-merking av katt. Dette er en sak det har vært kjempet hardt for i mange år, men mat- og landbruksminister Brekk var tydeligvis av en annen oppfatning. Likevel vil vi på det sterkeste anbefale katte­eiere å id-merke dyrene sine. Hvert år kommer en rekke katter på avveie. Det er vanskelig å vite om katter er blitt dumpet, fraflyttet eller om den har kommet bort fra eieren, og er dypt savnet. Hvis katten er id-merket, så kan pus mye lettere komme hjem til rettmessig eier.

Håper med dette at vi har fått forklart hvorfor det er så viktig at katter blir kastrert/sterilisert og id-merket. Og at man planlegger bedre før man anskaffer seg dyr. Pus fortjener å ha et godt og langt liv.

Nina Jørstad,

Dyrebeskyttelsen Norge

avd. Lillehammer og omegn

Artikkeltags