Gå til sidens hovedinnhold

Slik verner du de søte små for kulda

Artikkelen er over 8 år gammel

Det er vinter og nok en gang aktuelt å gi litt informasjon om kaniner og kulde. Med inngående kunnskap om kaniners anatomi, fysikk og behov har jeg godt grunnlag for å være bekymret for alle kaninene som sitter ute i små bur når det er minusgrader.

Det begynner å bli kaldt og jeg ser at mange gjør folk oppmerksomme på at hundene fryser. Det er selvfølgelig ikke bare mennesker og hunder som føler ubehag knyttet til kulda, det gjør også kaniner. Det er imidlertid ikke så mange som reagerer på at en kanin sitter alene i et lite bur i sprengkulde, da dette dessverre har vært en utbredt måte å oppbevare kaniner på. Tradisjoner er derimot ikke alltid et mål på at noe er bra.

Det er viktig å beskytte kaninene mot ekstreme temperaturer, både mot hete på sommeren og kulde på vinteren. Vi har ikke ville kaniner i Norge, men der det finnes ville kaniner lever de i underjordiske tunneller, hvor de ikke utsettes for veldige temperaturendringer. På sommeren holder det seg relativt kjølig i hulene, mens det om vinteren holdes tilstrekkelig varmt og lunt. På denne måten er kaninen tilpasningsdyktig til årstidene.

Problemet kommer imidlertid når vi tar kaninen ut av deres naturlige element og oppbevarer dem i bur. Buret er over bakkeplan og gjør at kaninen utsettes for all slags vær og temperatur, noe de i naturen ville ha søkt tilflukt for. Det er derfor vårt ansvar å sørge for at kaninene har det best mulig. I Norge er det for eksempel problemer knyttet til det å ha kaniner ute hele året på grunn av harde og iskalde vintre, og jeg gir i Den store kaninboka overblikk over hva man må være oppmerksom på og gir løsnnger på utfordringene.

Visst du at kaniner som lever et stillesittende liv i bur utvikler benskjørhet og forkalkningsgikt? En degenerert ryggrad, porøse knokler og redusert bevegelse i muskler og ledd gir kaninen sterke smerter. Stillesittende burkaniner får følgelig en dårligere bentetthet og er mer utsatt for brudd og skade. Siden kaniner er byttedyr skjuler de ubehaget så godt det lar seg gjøre og det er derfor vanskelig å se at en kaninen ikke har det godt. Vedvarende kulde og fuktighet er vist å forsterke denne lidelsen og det er anbefalt å la kaniner med utviklet osteoporose bo i et godt temperert miljø.

En rekke studier viser at kaniner ofte utvikler benskjørhet allerede etter seks måneder i konvensjonelle bur. Det er ikke så rart når vi tenker etter. Kaniner er designet for bevegelse. Tenk bare på de sterke bakbeina og den smidige og lynraske kroppen. Studier viser også at kaniner som vokser opp i tilrettelagte og gode binger har en langt sterker kropp og tett benmasse enn sine artsfrender i bur.

Biologisk og medisinsk kunnskap om kaniner er tydelig på at den optimale temperaturen for arten er mellom 15 og 21 grader, noe som tilsvarer en nordisk sommer, ikke vinter. Kaniner som er stive i kroppen kan få vanskeligheter med å velte over på siden i velbehag, hoppe og løpe normalt eller stelle seg selv på ryggen og spise sin egen blindtarmslort.

Om man har kaniner boende ute er det svært viktig at de ikke bare har et lite bur tilgjengelig. De må alltid ha permanent tilgang til en luftegård, som er stor nok til at de kan løpe og holde seg i bevegelse.

Om man har kaniner boende ute på vinteren må man altså sørge for:

  • kaninene har selskap av en annen kanin.
  • Kaninene har stor nok plass å bo på.
  • Kaninene har alltid tilgang til lun og tørr soveplass.
  • Kaninene har alltid friskt høy og vann som ikke er frossent.

Hvis man ikke kan tilby kaninene overnevnte punkt, bør man la kaninen bo inne på vinteren.

Det er for de fleste lettere å tilrettelegge for gode kaninliv innendørs på vinteren. Det blir både mye snø og sterk kulde i Norge på vinteren og da krever det også stor plass og lune hus for å ha kaniner boende ute

Marit Emilie Buseth, forfatter av Den store kaninboka