Gå til sidens hovedinnhold

Sirkus uten dyr

Artikkelen er over 7 år gammel

Time etter time står sirkusdyr inneklemt i trailere på norske landeveier. Time etter time opplever de stress og ydmykelser.

De er konstant fratatt mulighet til normal sosial atferd.

Dyr i sirkus er ikke frivillige artister. De lever mesteparten av sitt liv uten å få utfolde sine naturlige behov. Sirkus-dyrenes virkelighet består av å være innestengt, fastbundet og under tvang store deler av livet, kjøre time etter time hver eneste dag, bli tvunget til kunster som sliter fysisk på dyrekroppen, være redde for avstraffelse ved den minste ulydighet – og ikke minst; aldri kunne få lov til å være det de egentlig er. Dyr som i det fri beveger seg over store avstander, holdes lenket fast eller lever i trange innhegninger. Elefantens sletter, kamelens ørken og til og med en vanlig skogstur for hundene, er langt borte fra dyrenes liv..

Stortingsmeldingen om dyrevern 2003–2004 la vekt på at ny kunnskap om dyr må få konsekvenser for hvordan dyr behandles, og at det må tas utstrakt «hensyn til dyrs instinkter og behov». Dyr i sirkus lever imidlertid under forhold som ikke er i nærheten av å tilfredsstille deres naturlige atferdsbehov.

Som hovedregel viser all ny kunnskap om dyrefysiologi at dyrene er mer like oss enn vi før har trodd. Hvordan kan man likevel godta at disse dyrene har uverdige liv, kun for å underholde mennesker?

Hvordan et samfunn behandler de som står svakest, sier mye om et samfunn. Dette gjør at dagens samfunn skremmer meg, og jeg klamrer meg fast til Miljøpartiet de grønne. Vi i Grønn Ungdom gir en stemme til de som ikke har en stemme, og mener at dyr har en egenverdi utover eventuell nytte og underholdning for oss mennesker. Av dette følger også at dyr har rettigheter vi må respektere for makt gir ikke rett til mishandling. Vi vil ha sirkus uten dyr!

Kristina Valheim Stiauren,

styremedlem Grønn Ungdom Oppland

Kommentarer til denne saken