Satire for enhver pris?

Artikkelen er over 5 år gammel

Hva bør være poenget med satire? Skal satire først og fremst latterligjøre personer og saksforhold på en ondsinnet måte?

DEL

Eller bør denne sjangeren nyttes til å få mottakerne til å resonnere og handle konstruktivt?

Terroraksjoner mot personer og redaksjoner som driver med satire, er selvsagt helt uforenlig med hva man kan gjøre i et demokratisk samfunn for å fremme sine syn og for å forsøke å endre på ytringsfrihetens rammer. Samtidig er det ikke urimelig å spørre seg om hva som er hensikten med satire slik blant annet Arne Imerslund gjør på debattsidene i OA lørdag 17.januar.

Og hva er egentlig hensikten med å framstille profeten Muhammed på den måten Charlie Hebdo og andre har gjort og gjør? Er det ikke ondsinnet når en på en svært nedsettende måte framstiller en person som for muslimer er like nær og kjær som deres egne biologiske mødre? Hvem av oss ville ikke bli både svært såret og forbannet om det i et massemedium ble trykket karikerte tegninger som skulle forestille vår egen mor med undertitler som for eksempel Horemamma, Kjøtertispe, Purkeskinn eller Spyflue?

Den satiren som det siste tiåret har blitt brukt om profeten Mohammed, inviterer lite til fornuftstenking og konstruktiv debatt. Det den gjør, er å provosere fram sterke vonde følelser hos mange muslimer fordi den så til de grader tråkker på deres fundamentale grunnverdier.

Satire er helt OK, men betingelsen er at den brukes på en måte som gjør at den kan munne ut i noe konstruktivt.

Odd Juven

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken