Rovdyrhatere til besvær

Artikkelen er over 4 år gammel

Vi skulle ønske de heller kunne brukes til pynt, men slik er det ikke.

DEL

Disney-inspirerte mennesker som Kristian Kvikstad, som ikke fatter hvorfor vi skal ha dyr som «river i hjel andre dyr i naturen», får spaltemeter etter spaltemeter i aviser, fordi de rett og slett har en penn dyppet i gift. Oppgulpet til denne ignoranten viser at han enten ikke forstår, eller at han overser all forskning og naturvitenskapelig viten.

Uten argumenter som kan understøttes faglig, det er synsing ut fra sitt eget navlebeskuende ego de kommer med, så går de på person. Vel, de er vel ikke de eneste som faktisk kan skrive navnet til en annen person i innlegget sitt, slik jeg gjør her i dette innlegget. Det er faktisk noe jeg anser for mobbing, men det er kanskje det som skal til for å bli hørt i denne debatten? Mobbing av andre er et kriterium for å få fram eget budskap?

Selv om han mobber, treffer han jo heller dårlig, siden for eksempel foreningen vår, bygdefolk for rovdyr, underbygger sine påstander, og dessuten forteller om vårt ståsted i informasjon både på hjemmeside og på Facebook-siden. Vårt ståsted er det ingen tvil om. Motivene til ignorant Kvikstad kan man heller stille spørsmål ved. Ligger det kun økonomiske interesser bak? Alle vet jo at blant annet erstatningsordningene for rovviltdrept sau er gode. Men ikke om man ikke påpeker hvor hardt dette treffer en. Noe jeg mistenker for en faktor i denne survingen fra blant andre denne ignoranten.

Herr Kvikstad, som er av gammel format og med meninger som er fra pre-darwinistisk tid, sitter og går på personer i avisinnlegg der han benytter seg utelukkende av hersketeknikker ved å framstå som bedrevitende og bruker nedlatende språk. Blant annet går han på to medlemmer av foreningen Bygdefolk for rovdyr i sitt innlegg. To mennesker som støtter sine påstander på fakta og forskning.

Men hva kan denne personen annet enn dette? Ser man på argumentasjonen, så forstår man fort hvorfor mannen gjør slikt. Han skjønner jo ikke basis økologi og zoologi. Han forstår ikke behovet for naturlig interaksjon mellom artene, noe de som arter er gjensidig avhengig av for å holde seg friske (kalt evolusjon).

Dette synet han framstiller er som klipt ut av Walt Disneys film Bambi, og andre filmer der dyr med klør og tenner framstår som skurkene i eventyret. Det kan virke som en livlig fantasi hos en del mennesker når de ikke greier å skille på tegnefilm og virkelighet. Dyr har heller ingen moral, eller etikk så de handler ikke ut fra et ønske om å drepe mest mulig. Å drepe er et rent behov for mat. Så når herr Kvikstad framstiller dem som «lystmordere», så vet vi antakelig hvor mannen har dette synet ifra. Det finnes nemlig ingen forskning som støtter påstander om at dyr dreper ut fra lyst. Det er kun mennesker med en psykose som utfører slike handlinger. Ja ja, slikt kan skje den beste, han mener vel godt i sin forkvakkelse. At folk ikke forstår er ingen forbrytelse. Det hadde derimot vært greit om slike forble der de skulle oppholdt seg, nemlig foran tv-skjermen sin. Og ikke vært så synlig i media der andre med likt syn får inntrykket av at dette er normalt. Fordi det er faktisk ikke det.

De fleste mennesker fikk faktisk med seg litt på skolen- blant annet om naturen og hvilken roller de forskjellige artene hadde. Det er mest normalt å vite hvorfor dyr som river andre dyr i hjel, faktisk skal være ute i naturen.

Jeg skriver dette heller krasse innlegget i håp om å sette lys på språkføringen i denne debatten. Dette er et grelt eksempel på hvordan man ikke burde gjøre det. Innlegget inneholder blant annet tilsvarende hersketeknikker som Kvikstad benytter seg av i sitt innlegg. Blir dette trykket, sier det vel heller mer om debatten i seg selv, og avisa, enn om skribenten (meg) som har sett seg lei på å se slike som Kristian Kvikstad få lov til å ytre seg uten noen som helst form for begrensning eller kunnskap i det han ytrer seg om, blant annet om bygdefolk for rovdyr og natur. Som jeg skrev, vi har skrevet svart på hvitt hva vi mener og står på det. Vi er ikke imot landbruk.

Det er mye av det Kvikstad får spy ut av seg i innlegget sitt som ikke medfører riktighet. Så får vi se om jeg fikk svare på samme måte.

Sven T. Røine, nestleder

i bygdefolk for rovdyr

Artikkeltags