Gå til sidens hovedinnhold

Rett og slett et pinlig program

Artikkelen er over 9 år gammel

I Innlegget «Ondskapsfull harselas» i Aftenposten 04.10.12 (ligger på nettsiden), om NRK programmet Folkeopplysningen, får vi ved lege Anders Danielsen Lie et innblikk i hvordan legene vurderer seg selv (også nyhetssak i OA 06.10.12).

Han erkjenner at; «skolemedisineren i meg fråder om munnen og tenker at nå får kvakksalverne endelig som fortjent», når han ser programmet. Vi andre, som forholder oss både til skolemedisin og alternativ behandling, trodde vel i vår villfarelse at ordet «kvakksalver» var sladdet fra norsk helsepolitikk, men skolemedisinere som Danielsen Lie liker å holde dette begrepet i hevd. Programmet Folkeopplysningen er alt annet enn det – rett og slett et pinlig program, en latterliggjøring av alternative behandlingsmetoder med annen tilnærming til sykdom enn kjemiske substanser, som skolemedisinerne samler seg om. Det er lettvint å latterliggjøre – jeg trodde nettopp de som utdannet seg til leger ønsket å hjelpe syke mennesker? Danielsen Lie poengterer selv at «hvis NRK tok opp på bånd all svada jeg serverer mine pasienter, ville norske TV-seere fått seg en god latter». Dette er en oppsiktsvekkende uttalelse fra en lege, som skal være syke menneskers fortrolige. Det er respektløst – ikke minst sier det noe om hvorfor syke oppsøker andre behandlere enn skolemedisinere!

I sitt innlegg latterliggjør han selv pasienter, ved å hevde at vi tror «blindtarmen påvirker bihulene eller at blodet er fullt av sopp» Mer arrogant går det vel ikke an å si det. Han har ikke store tanker om oss vanlige dødelige. At mennesker i dag er opptatt av egen helse og ønsker å fungere i hverdagen, er bra! Å bli frisk, eller friskere og komme seg tilbake i arbeidslivet enten man får hjelp av akupunktur, healing, homeopati eller placeboeffekt spiller vel ingen rolle, så lenge det hjelper og ikke er skadelig for pasienten!

Dessverre kan det se ut som verken Andreas Wahl, programleder i Folkeopplysningen eller lege Danielsen Lie evner å se lenger enn kontordøra – at dette har noe nyreligiøst over seg er bare tull. Skolemedisinere står heller i veien for en utvikling, enn å delta i den. Det er ingen evighet siden Skjørbuk var en alvorlig sykdom ingen visste hva kom av – at det kun var mangel på C-vitamin var sikkert bittert for mange akademikere å ta inn over seg.

Det er mye vi fremdeles ikke vet om menneskekroppen og dens biokjemiske prosesser og er man «realist» på sin hals, som nevnte herrer hevder å være, er man kanskje så godt «jordet» at nye signaler ikke tas inn. Jeg minnes en sang av Alf Prøysen (Koleravisa) som sikkert synges av full hals på skolemedisinernes legekongresser; «Nei legg deg nå pent nedi kista di du, du veit dokter’n hæin skjønne det bære hell du». Slik er det nødvendigvis ikke alltid lenger.

Siv Elin Mellum