Regjeringen med prøveordning

Artikkelen er over 5 år gammel

Fremskrittspartiets Ungdom og Dyrevernalliansen har kjempet lenge for å opprette dyrepoliti og straffe grov dyremishandling strengere enn i dag.

DEL

Nå innfører regjeringen en prøveordning med dyrepoliti.

Sverige har innført en modell for dyrepoliti som har fungert over all forventning. Det er på tide at vi også tar dyrevelferd på alvor i Norge, og selvsagt uten at dette skal gå på bekostning av det ordinære politiet.

Å bekjempe dyremishandling er viktig i seg selv. Politi med erfaring fra voldssaker mot mennesker sjokkeres over det de ser av vold mot dyr. Forskning og erfaring fra flere andre land tyder i tillegg på en klar sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. Amerikanske FBI er blant etatene som har påpekt dette. Den eneste norske undersøkelsen som er gjort på feltet, er fra 2014 og tilsier at det en sammenheng mellom familievold og dyremishandling. Dyrepoliti med politimyndighet fra dag én, og økte bevilgninger til etterforskning, vil dermed kunne forbygge og avdekke mishandling av mennesker.

Det er i dag Mattilsynet som har ansvar for dyrevelferd i Norge. Dessverre ser vi gang på gang at både Mattilsynet og politiet svikter, og at grov dyremishandling prioriteres for lavt. Det er først etter vi fikk ny regjering at Mattilsynet har økt sitt fokus på dyrevelferd. FpU og Dyrevernalliansen ønsker derfor en politienhet med politimyndighet og tilstrekkelig etterforskningskompetanse, som en integrert del av landets politivesen.

I 2001 ble strafferammene for dyremishandling tredoblet. Likevel viser en gjennomgang fra Dyrevernalliansen at straffene bare har økt marginalt, og ligger langt unna Stortingets målsetting. Mye av det samme problemet ser vi i overgrepssaker mot mennesker, domstolene legger seg nærmest konsekvent i den laveste halvdelen av strafferammen.

Dette er rett og slett ikke holdbart. Det trengs politimyndighet og straff når dyr blir satt fyr på, hengt eller pint til døde av knivstikking. Samfunnet må sende et sterkt signal om at overgrep ikke aksepteres, verken mot dyr eller mennesker.

Atle Simonsen, Formann Fremskrittspartiets Ungdom (FpU)

Live Kleveland, Informasjonsleder og jurist, Dyrevernalliansen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken