Krisen i Euroland

Artikkelen er over 5 år gammel

Forleden ble Erna Solberg intervjuet på NRK Dagsrevyen fra Verdens økonomiske forum (WEF) som avholdes denne uka i Davos i Sveits og samler verdens rike, mektige, mest stormannsgale og PR-kåte økonomiske elite.

DEL

Jeg lurer egentlig på hva hun har der å gjøre, bortsett fra å vise seg fram, og det skal hun ha, hun synes! Hun var veldig opptatt av at det var så få kvinner på deltakerlista. Kun 17 prosent kvinner står på lista i år.

Intervjuerens neste spørsmål gjorde meg alvorlig redd. Solberg ble bedt om å kommentere de tiltakene EU-landene har iverksatt for å stimulere den kriserammede økonomien i Europa. Med respekt å melde. Dette er da noe damen ikke har peiling på. Jeg ventet spent på svaret. Jo da hun la ansiktet i de rette folder og ga uttrykk for at dette veldig fornuftige tiltak!

Det hun altså var begeistret for er at den europeiske sentralbanken har satt i gang seddelpressa. De skal kjøpe gjeld for 60 milliarder euro i måneden! De sier ingen ting om i hvor mange måneder. Dette et desperat tiltak som ikke vil ha noen positiv effekt for eurolandenes økonomi.

Dette har andre prøvd før – med elendig resultat. Hvis det var så enkelt å komme seg ut av en økonomisk krise ville alle lands sentralbanker drukne innbyggere sine i sedler. Situasjonen i EU-landene i dag, særlig landene i sør, er høy arbeidsledighet og lav vekst og sentralbanken har satt renten til null. De må derfor ty til noe nytt for å få fart på økonomien – og løsningen ble altså å trykk pengesedler. Det som på fint kalles ekspansiv pengepolitikk. Erna hadde naturligvis ingen konkrete tanker om hvordan dette ville påvirke norsk økonomi.

Føres det en ekspansiv pengepolitikk hos våre handelspartnere vil kronen styrke seg, hvis ikke Norges Bank griper inn. Dersom seddelpressa i EU fortsetter å galoppere og renten forblir negativ, vil kronekursen komme under press. Det er nok ingen umiddelbar fare for dette, men det kan skje. Det var dette Erna burde ha fortalt intervjueren fra NRK. Det gjorde hun ikke, rett og slett fordi hun ikke vet bedre. For det kan vel umulig være at hun ikke vil fornærme damen Merkel eller de andre store gutta i EU-landene? Hun vil jo så gjerne ha Norge inn i EU må vite, men det er det norske folk som bestemmer – og så lenge 74 prosent av oss er imot er det bare et fåfengt ønske!

Olav Henning Ødegård

Ap-medlem

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken