Angående siste dagers intense offensiv mot NAV i diverse presseoppslag.

Joda, jeg er ansatt der, og skal ikke utgi meg for å være veldig objektiv. Ei heller kjenner jeg til noen av de sakene som pressen har slått opp, selvfølgelig - eller hvilke ytelser det er snakk om. Noen ganger synes også jeg at avgjørelser kan være vanskelige å forstå, og enkelte ganger er jeg direkte uenig - så jeg har ingen forestilling om at NAV er perfekt, og det gjelder også absolutt meg selv. Og jeg kjenner også mennesker som føler seg dårlig behandlet av ulike grunner, som jeg føler stor sympati med.

Og NB: Jeg uttaler meg selvfølgelig slett ikke på NAVs vegne - kun på mine egne.

Men: Tenk dere om, folkens. TROR dere virkelig at vi som jobber i denne instansen er så imbesile at vi tror Downs kanskje går over eller at amputerte bein kanskje kan vokse ut igjen?

Det blir sikkert gode oppslag og førstesider av «ærresånøyea-journalistikk».

Jeg har ingenting galt å si om eller til familien med det skjønne Downs-barnet. De er, i likhet med mannen med amputerte bein, bare blitt slukt av tabloidiserende bladfyker med førstesider i blikk og tanker.

Les VGs artikkel her: - Ja da NAV, Ask (8) har fortsatt Downs

Det er ikke riktig at Downs automatisk utløser visse ytelser. Men dersom barn (Downs eller ikke) er hjelpetrengende i en slik grad at det går ut over foreldrenes arbeidsmulighet, har de rett til hjelp.

Også er det altså slik med alle barn og alle mennesker, at de er forskjellige. Barn med Downs er enda mer forskjellige enn andre. Noen vil trenge døgnkontinuerlig pleie i mange, kanskje alle år (selv om det er veldig sjeldent), mens noen sjeldne er markante samfunnsdebattanter, skuespillere og filmdetektiver - dere har nok sett dem, dere også. Og så er det alle avskygninger av mer eller mindre spesielle behov og utfordringer imellom ytterpunktene.

Derfor MÅ de som utbetaler ytelsen, sjekke hvordan hjelpebehovet utvikler seg - det er ikke verre enn det.

Og nei, vi tror heller ikke at amputerte bein vokser ut igjen. Men det hender at mennesker med fysiske funksjonshemninger får bedre hjelpemidler, bedre proteser eller andre livssituasjoner - og altså større eller mindre behov for hjelpetiltak.

Les VGs artikkel her: Nils-Odd (51) har amputert beina - må hvert år sende legeerklæring til NAV

Dersom NAV ikke hadde fulgt opp dette, tror jeg kanskje vi hadde fått blåsjatterte hylekor som flittig akkompagnement! Og det hadde vært vel fortjent!

Ja, så kan det vel hende at noen skjemaer har en merkelig og firkantet ordlyd, og det kan hende at et NAV-menneske svarer i unødig byråkratiske vendinger når journalisten kommer og avkrever svar. Så flott for bladfyken - nå kan han/hun fråtse i «NAVs dumheter»...

Og ikke misforstå - selvfølgelig skal NAV - som andre instanser som forvalter menneskers velferd - svare for seg og kunne stå for sine avgjørelser, også i og overfor pressen.

Senest ute var Oppland Arbeiderblad tirsdag, hvor hele førstesiden forkynner hvordan en mann har "spart NAV" for masse reisepenger, og blitt dårlig behandlet.

Trist, og mannen har min sympati. Men det er altså ikke NAV han har spart for penger - det er pasientreiser som er rett adresse.

Hva skal man si om slik journalistikk?!

Så jeg spør igjen: Hvor dumme tror dere vi er? Eller - rettere sagt - hvor dumme tror journalistene at vi/dere lesere er?

Kirsten Eva Male