Nå starter jakten på velgerne, i det som skal ende i et brakvalg for Høyre september 2009.

Jeg har alltid tenkt: Skal jeg stemme på et parti, må jeg vite hva de står for. Hva er det de vil? Hva er Ernas prosjekt?

Startskuddet har gått, men bilen står stille. De siste tre årene har Ernas eneste prosjekt vært å kritisere den rød-grønne regjeringen, framfor å snakke om hva hun selv vil: Regjeringen bruker for lite på vei. For lite til forskning. For lite til sykehusene. For lite til skole. Regjeringen bruker for mye oljepenger. Regjeringen gir for lite skattelette.

Det kommer ingenting fra henne om hva hun selv vil. Det synes jeg begynner å bli kjedelig. Dørgende. Velgerne ser deg, Erna!

En annen ting er at summen av Høyres kritikk henger jo ikke på greip. Hvordan er det mulig å både bruke mer på sykehus, skole, vei og forskning - samtidig som Høyre skal bruke mindre oljepenger? Samtidig som de skal kutte i statens inntekter (altså skattene). Kan Høyre trylle? Klarer de å strekke hundrelappene?

Ett eksempel: Høyres forslag om å kutte formuesskatten er verdt rundt fem milliarder. Det betyr fem milliarder i mindre offentlig velferd. Er det barnehagene som skal stenge? Togene som skal stanse?

Frp er jo faktisk mer redelige, for de innrømmer i hvert fall ærlig at de skal finansiere megafesten med mer oljepenger og en gigantisk renteoppgang for folk flest.

Jeg vil utfordre Erna Solberg på to ting:

1) Begynn å snakke om hva du vil.

2) Legg fram et dokument som viser hvordan det er mulig å få til mer til sykehus, mer til vei, mer til forskning og mer til skole, samtidig som du ikke bruker mer oljepenger - og samtidig som du reduserer statens inntekter med - tja, la oss si rundt fem milliarder.

Thor Egil Braadland, samfunnsgeograf