Gratulerer med dagen, kvinner!

Artikkelen er over 6 år gammel

Kvinnedagen 8. mars markeres i år for hundrede gang.

DEL

Det er grunn til å feire, og det er all grunn til å opprettholde dagen som en kampdag for kvinnekrav, krav menn uten tvil kan stille seg bak som for eksempel kampen mot uønsket deltid.

I verdens mest likestilte land er arbeidslivet fortsatt preget av store forskjeller mellom kvinner og menn. Enkelt kan man si det slik at kvinner jobber deltid, menn jobber full tid. Kvinner i full turnus blir heller ikke behandlet som skiftarbeidende menn. I omsorgssektoren i Gjøvik kommune arbeider flere hundre kvinner uønsket deltid, og til tross for flere års arbeid med å få endret dette, er det fortsatt flest stillinger på deltid som annonseres.

Rødt er opptatt av at disse forskjellene utjevnes. Vi ser på innføring av sekstimers arbeidsdag som et virkemiddel til det. Kvinner lønnes systematisk lavere enn menn gjennom blant annet utstrakt bruk av ufrivillig deltid. Sekstimers normalarbeidsdag med full lønnskompensasjon vil bidra til å utligne denne skjevheten.

Mange av dem som allerede jobber deltid, og som i dag ikke får høyere stilling eller som ikke orker å arbeide mer, vil få mulighet til å jobbe heltid. Dette vil gi svært mange et bedre grunnlag for økonomisk sjølstendighet og skape et mer inkluderende arbeidsliv.

Skremslene om at dette er en arbeidstidsreform som landet ikke har råd til, påvirker ikke oss i Rødt. Vi har sett det tidligere. Før Norge fikk åttetimersdag hevdet høyresiden og bedriftseierne at norsk økonomi ville bryte sammen hvis en lovfestet åttetimersdagen. Det skjedde ikke.

Rødt ønsker seg prøveprosjekt i Gjøvik med 6 timers arbeidsdag. Vi utfordrer de andre partiene til å tenke utenfor A4-arket og bli med på det. Men vi lar det ikke være med det. Kampen mot uønsket deltid kan og skal føres også uten 6-timersdagsprosjekt. Det er vårt løfte på kvinnedagen.

Finn Olav Rolijordet,

Rødt Gjøvik

Artikkeltags