Gå til sidens hovedinnhold

Gammalt ræl, sa du?

Artikkelen er over 8 år gammel

Kast fra deg detta gamle rælet, det kan væra trolldom i slikt, sier mor til Ragna og aner ikke hvor rett hun har.

Det er virkelig gått trolldom i noen gamle gjenstander gravet opp fra en åker, når en ny oppsetning av Bronsebukkene spilles på Midtre Olimb. Her er hele stykket beholdt, musikken er den samme, mange av skuespillerne opptrer i samme kjente roller, allikevel er det kommet en ny glans over årets utgave av Bronsebukkene.

Mor Sol stråler ut over et evig ungt kulturlandskap, dyrket gjennom tusener av år. Selv om regnet drypper litt eller fosser ned gir Mor Sol et håp om at det går bra. Gunda-Marie Bruce, og en ny regi, tilfører Mor Sol-rollen nye dimensjoner. All eksistens avhenger av den livgivende kraft, slik har det vært i all fortid og slik vil det forbli i all framtid.

De truende krefter er enda mer truende i årets oppsetning enn tidligere. Den ytre fare truer i form av krigere fra sør, som står i ferd med å invadere landet. Sjamanens rolle, ypperlig tolket av Trygve Ramnefjell, der han ikke lenger kan bote på nye trusler med gammel erfaring fører til indre splittelse. Vi ser at splid mellom brødre kan føre til ulykke.

Det som bringer oss videre i livet er nye redskaper og nye kunnskaper, hjulpet av Mor Sol som den livgivende kraften.

Etter 13 år har Bronsebukkene utviklet seg til et prektig kunstverk. Kristin Brenli, Anne K. Brodtkorp, Kirsten Jåvold Hagen og Marit Sverresson har skapt ny glitrende stor kunst av gammelt ræl. Gå ikke glipp av årets oppsetning av Bronsebukkene. Om du ikke rekker årets forestillinger, så sørg for å krysse av i kalenderen for neste sommer. Dette stykket er kommet for å bli.

Per Willi Nordrum.

Kommentarer til denne saken