Eldreraneren Siv Jensen

Bjørnar Moksnes

Bjørnar Moksnes

Artikkelen er over 3 år gammel

Det snakkes mye om barneran for tiden. Men den nye eldreraneren heter Siv Jensen. Hun strammer inn pensjonene, mens hun forteller folk flest at «de kan jo bare jobbe litt lenger».

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det er lett å si der hun sitter i sin myke kontorstol.

Norge blir stadig rikere, likevel blir pensjonsordningene stadig dårligere. Et eksempel på det så vi i VG tidligere i november, som skrev om at halvparten av alle kvinner ikke får gå av med full pensjon fra 62 år. Mange av dem er ansatt i sliteryrker, som har jobbet deltid i barnehager, butikk og liknende.

Mange av dem begynte å jobbe tidlig i 20-åra, og har jobbet i over 40 år når de fyller 62. Likevel skal de straffes for å ikke jobbe til de er 67, og taper tusenvis i pensjon hver måned. Mange i akademiske kontoryrker studerer derimot til de er nærmere 30. Hvis de jobber i 40 år og går av ved 70 år, får de bedre pensjon enn før, selv om de ikke har jobbet lenger. Det er ikke rettferdig!

Og det skjer med Frp i regjering, partiet som brukte hele valgkampen på å love å stoppe det de selv kalte «pensjonsranet». For et svik.

Rødt vil rette opp i skeivhetene i pensjonsreformen og gjøre den mer rettferdig. Vi har råd til å la sliterne få pensjonen de fortjener. Vi trenger ikke la minstepensjonistene bli fattigere for hvert år, sånn de planlegger. Hvis vi øker skatteinnsatsen i takt med velstandsveksten, har vi uten problemer råd til rettferdig pensjon. Alternativet er å spare mer privat, og det blir ikke noe billigere.

De eneste vinnerne i pensjonsreformen er banker og forsikringsselskaper. Hvis det høres ut som en overdrivelse, bør du lytte til hva utviklingsdirektøren i forsikringsselskapet Vital sa før reformen ble vedtatt: «Pensjonsreformen kan gi oss større markedspotensial. Volumet i det private markedet vil gå opp. En del av pensjonssparinga i samfunnet blir privatisert.» Allerede i 2005 viste effekten seg. «Pensjonsreformen hjalp oss enormt,» fortalte markedsdirektør Snorre Johansen. Det er verdt å tenke på neste gang du ser Storebrand-økonom Knut Dyre Haug snakke om hvor dårlig pensjonsreformen slår ut. Storebrand gjør det ikke av omsorg for landets pensjonister. De prøver å tjene penger på pensjonsranet.

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt

Artikkeltags