Gå til sidens hovedinnhold

Dette dreier seg om drap

Artikkelen er over 7 år gammel
RESERVASJONSLEGE:

Jeg leser i dag i avisen – og hørte også på radio – at det nå er snakk om at vi fastleger igjen skal få retten til å reservere oss imot å sende abortsøknader. Det er visstnok en kraftig diskusjon i gang her omkring hvorvidt vi fastleger skulle få denne retten å eie noe som heter samvittighet eller bare – som en annen robot! – følge pasientens ønske om å ta et liv. Det er nemlig ikke noe annet enn det dette dreier seg om:

drap! Uansett hvordan en kaller det når et foster skal aborteres så er det et menneske det er snakk om her, ikke bare en ting.

Jeg vet ikke hvordan andre leger stiller seg til dette, men jeg for min del har blitt lege for å BEVARE liv og ikke for å drepe!

For meg har det alltid utløst de verste samvittighetskvalene å bli bedt om å henvise en kvinne til abort og dette har gått meg meget nær.

Jeg er også helsestasjonslege og derfor spesielt tilknyttet barn og derfor er det for meg nærmest en tortur å måtte bidra til drap i mors liv uten å gi dem en sjanse å få leve.

Det er én sak at noen dør etter lang sykdom eller et langt og rikt liv, men å ende et uskyldig liv nesten før det har begynt?

I mine øyne er det altfor lett å få innvilget abort nå til dags, det er i grunn «bare å gå til legen og få henvisningen» så er det gjort.

Hvilke samvittighetskvaler dette også utløser hos kvinnene som har tatt aborten i ettertid – det tenker ingen på før etter at barnet er fjernet og drept.

Etter min mening skulle det her innføres obligatorisk rådgivning for de kvinnene som vurderer abort slik at de får mer innsikt i hva de egentlig har tenkt å gjøre og hva dette innebærer, samt hvilke alternativer de har utenom å begå et drap FØR de kan henvises til dette!

Ut ifra de erfaringene jeg har med dette med mine pasienter samt at jeg er sterk motstander mot abort, noe jeg absolutt ikke er redd for å innrømme her og nå, hilser jeg denne loven meget velkommen og håper inderlig at vi fastleger i framtiden ikke blir tvunget til være medhjelper til drap som vi er i dag.

Vi er også bare mennesker og ingen roboter og det må da være lov at vi eier samvittighet og får bruke den når vi skal ta avgjørelser som har med liv og helse å gjøre, vi har tross alt et ansvar overfor pasientene våre og da er det spesielt også et ansvar overfor dem som ikke kan redegjøre for seg selv enda, vil si: de ufødte barna!

Christina Grandalen,

fastlege i Snertingdal

Grunnet høy temperatur i debatten og mange rapporterte innlegg, ser vi oss nødt til å stenge debattfeltet i helgen - da vi har færre folk på vakt og begrenset adgang til å monitorere innleggene. Red