Det tilsier svarene i en ny spørreundersøkelse i regi av forsikringsselskapet Frende i Bergen.

Brannvesenets rapportering viser at det har vært over 70 branner i tørketromler i Norge de tre siste årene, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Både de og forsikringsbransjen advarer derfor sterkt mot å la slike maskiner gå mens man sover.

– Det er en sjanse jeg aldri ville tatt, uttaler fagsjef Øystein Øre i Frende i en pressemelding.

Så sent som forrige uke måtte brannvesenet i Os rykke ut på grunn av brann i en tørketrommel. Tidlig varsling gjorde at skadene på huset ble begrenset.

– Beboerne var heldigvis hjemme og våkne, sier varabrannsjef og beredskapsleder Arne Monsen.

– Jeg har vært i brannvesenet i 40 år, og har rykket ut til en lang rekke slike branner. Det gjelder å ikke bruke tørketrommel, vaskemaskin eller oppvaskmaskin om nettene eller når du ikke er hjemme, legger han til.

Tørketrommel er verstingen. Varmeutviklingen i dem utgjør en risiko i seg selv, og i tillegg kan overbelastning gi kortslutning.

– Røykvarsler er et godt forebyggende tiltak. På sikt bør man kanskje få alminneliggjort vern som slår av strømmen når man har en farlig situasjon også på vaskerom, slik komfyrvakt gjør på kjøkkenet, sier Bjørn Nyrud i DSB.

Ut fra Frende-undersøkelsen er det flest unge familier som legger seg fra vaskemaskiner og tørketromler som går. Dobbelt så mange menn som kvinner gjør det regelmessig.

Fordelt på regioner svarer 42 prosent på Sørlandet at de gjør det, 31 prosent gjør det i Trøndelag/Nord-Norge, 30 prosent på Vestlandet, 34 prosent i Oslo/Akershus, og 28 prosent på resten av Østlandet.