Gå til sidens hovedinnhold

Legemiddelberedskapen skal styrkes

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Leder i Oppland SP, Kjersti Bjørnstad, er i avisene opptatt av beredskap for legemiddel og smittevernutstyr. Det er nok ingen som kan være uenig i at det er viktig med slik beredskap. Fremstillingen hennes gir likevel et sterkt fortegnet bilde av virkeligheten i den politikk som har blitt ført og føres. Bjørnstad viser til at SP, sammen med AP og SV, våren 2019 la frem forslag til forbedringer som regjeringen stemte ned. Skulle man lese historien om legemiddelberedskapen i Norge ut fra hennes fremstilling, så er det ikke gjort mer enn disse forslagene de siste årene. Det er tydelig ut fra dette at de ulike partier har et behov for å fremheve seg og sitt når vi nå etter hvert skal inn i vurderingsfasen av koronasituasjonen.

Bjørnstad unnlater nemlig helt å nevne at regjeringen allerede på det tidspunkt SP fremmet sine forslag i Stortinget våren 2019, hadde bedt Helsedirektoratet vurdere den nasjonale legemiddelberedskapen. Hun unnlater også helt å nevne at regjeringen fulgte opp med å sende på høring, i oktober 2019, endringer i Legemiddelloven og Apotekloven, nettopp for å styrke legemiddelberedskapen.

Bjørnstad unnlater også nevne at statsminister Erna Solberg senest i januar i år blant annet besøkte legemiddelprodusenten Curida i Elverum. Solberg diskuterte der nettopp hvilken rolle Curida og andre norske legemiddelproduksjonsbedrifter kan spille i arbeidet med å motvirke legemiddelmangel og uttrykte tydelig at myndighetene i Norge jobber med disse problemstillingene i to spor, både behovet for større kapasitet for lagre og for produksjon. Solberg sa blant annet:
Helsedirektoratet utredet nylig behovet for større kapasitet for legemiddellagre og produksjon. I tillegg føres det tilsyn og kontroller med grossist- og salgsleddene for å passe på at legemidlene ikke forsvinner ut til andre land, som er i samme situasjon som oss.

Vi må gjerne diskutere beredskap og følger, men det er liten tvil om at legemiddelberedskap har vært på agendaen hos den sittende regjering.

Kommentarer til denne saken