Se video! Emilie Stordalen får med voldsomme hodesmerter etter dykkeøvelsen:


Rekruttperioden i «Kompani Lauritzen» er godt i gang, og har til nå bydd på både harde utfordringer, tårer og mestringsfølelse for oberstens rekrutter.

Men før rekruttene skal videre inn i aspirantperioden må deltakerne gjennom den mest brutale øvelsen til nå, nemlig «Hurramegrundt», som består av en rekke krevende øvelser for rekruttene.

Les også: Tok til tårene da han så hva «Kompani»-kjendisene gjorde

– Føles ut som at jeg skal besvime

En av utfordringene er øvelsen «Svøm og dykk» som innebærer at deltakerne raskest mulig skal svømme ut i iskaldt vann til en bøye, dykke tre meter ned, finne og memorere en setning, for så å melde den av til befalet. Først da får de svømme tilbake igjen.

Emilie Stordalen (30) får imidlertid problemer med dette.

Men det er verken svømmeferdighetene, det iskalde vannet eller mangelen på mat i løpet av den brutale dagen som skaper problemer for Stordalen. I programmet forklarer programleder Kristian Ødegård (47) at Stordalen dykker for langt, forbi lappen og helt til bunns, og dermed ikke får utlignet trykket i ørene.

– Når jeg kom opp til bøya så føltes det ut som at jeg skal besvime, for balansepunktet mitt var helt borte, også er det en sånn intens piping, forklarer Stordalen i programmet.

Stordalen kommer seg til slutt gjennom øvelsen og opp av vannet, men har problemer med å både stå på beina og har store hodesmerter. Trykket i hodet og i ørene etter dykkingen nekter å gi seg, og 30-åringen må til slutt få tilsyn av lege på stedet.

Les også: Slik forklarer TV 2 endringene i «Kompani Lauritzen»

Etter en undersøkelse av ørene kan legen konstatere at Stordalen har sprengt begge trommehinnene under øvelsen.

– Jeg får se om dette er verdt det. Det er jo ikke verdt å falle fra hverandre, men det er viktig å gjøre så godt man kan, sier Stordalen etter undersøkelsen.

Til tross for svimmelheten og beskjed om å ta det med ro, får Stordalen lov av legen til å fortsette konkurransen.

Emilie Stordalen ønsker ikke å gi noen kommentar til denne saken.

Les også: Dette tjener «Kompani Lauritzen»-profilene

– Veldig smertefullt

Dykkerlege Marit Skogstad har lang erfaring med dykking, og jobber som dykkerlege for profesjonelle yrkesdykkere i tillegg til at hun har forsket på det. Hun kan fortelle til Nettavisen at det er store krefter i sving når man dykker, og at det må gjøres på en forsvarlig måte.

– Trykket fordobles i løpet av de ti første meterne ved et dykk, så det er voldsomme trykk og volumendringer som finner sted selv ved ganske grunne dykk. Selv i løpet av de første meterne skjer det et voldsomt trykk og volumendring, forklarer hun og legger til:

– Det vil man merke med en gang man hopper ut i et svømmebasseng, for eksempel, at det er en stor endring i trykket.

At Stordalen ikke fikk utlignet trykket i ørene under dykket er trolig en av grunnene til at trommehinnene hennes sprenger, ifølge Skogstad. Ørelegen understreker også at det kan være andre grunner.

– Det er svære krefter i sving. Hvis man er småforkjøla, for eksempel, eller ikke har lært seg teknikken for å utlikne trykkene, men også om man har en anatomisk disposisjon som gjør at hun ikke så lett klarer å utlikne slik som andre folk. Å sprenge trommehinnene er veldig smertefullt, og det er en alvorlig hendelse når det skjer.

Reagerer på at øvelsen er med

Skogstad har ikke sett klippet med Stordalen, men har fått gjenfortalt hva som skjer både med tanke på kommentarene i programmet og Stordalens fysiske reaksjon.

Og selv om Stordalen etter hvert kommer seg på beina og får fortsette konkurransen, reagerer Skogstad sterkt på at øvelsen med dykking i det hele tatt er en del av realityprogrammet.

– At man skal ha med dykkegreier i et realityprogram hvor det skal være stress og tider man skal holde, det synes jeg er uforsvarlig. Det er ikke hvem som helst som skal drive med dykking, sier hun og utdyper:

- Det er jo veldig alvorlig å dykke, uansett om det er fridykking eller med utstyr, det kan medføre fare og må gjøres på en forsvarlig måte. Ved dykking er det store krefter i sving, så man bør ikke lage moro ut av det.

Les også: TV-skade ødela Jan Tore Kjærs oppkjøring til «Kompani Lauritzen»-deltakelsen: – Det hemmet meg

Videre forteller hun at i verste fall når uerfarne dykker og trommehinnene sprenger, kan man få vann langt inn i øret, inn i mellomøret, men også forbindelsen til indre øre kan skades.

- Det kan være kjempefarlig, det er folk som dør av sånne ting. For eksempel ved at man får panikk og smerter når det skjer, og ikke klarer å orientere seg.

Nøye risikovurdert

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, sier til Nettavisen at alle øvelser i «Kompani Lauritzen» blir nøye risikovurdert både av sikkerhetsansvarlig og av lege.

Når det gjelder kommentaren fra dykkerlegen kan det fremstå som at vedkommende her tenker på dykking med surstoff. I denne øvelsen er det snakk om fridykking uten surstoff. Å dykke ned 2,5 meter anses i så måte ikke å være en helserisiko, og noe de fleste har gjort i diverse bassenger rundt om.


Dykkerlege Skogstad har fått fremlagt kommentarene fra Dahl, men står likevel fast på sine uttalelser i denne saken ettersom hun mener både fridykking og dykking med utstyr har samme risiko.

Videre sier Dahl at selv om det ikke kom tydelig fram på skjermen, fikk deltakerne en god gjennomgang av øvelsen før de hoppet ut i vannet.

– Deltakerne ble briefet nøye om oppgaven og forholdene før øvelsen startet. I 8 grader kaldt vann skulle de dykke ned 2,5 meter, hvor det var en lapp de skulle lese av og huske innholdet på. Det var også en lege som fulgte øvelsen, og vi hadde dykker i vannet. Sikkerheten var godt ivaretatt.

Også Stordalen fikk god oppfølging av legene etter sjekken som vises på skjermen.

– Hun ble tett fulgt opp av lege i dagene etter hendelsen for å sikre at det ikke oppsto komplikasjoner, forsikrer Dahl.