Gå til sidens hovedinnhold

Ledigheten øker i Innlandet

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeid til alle. Kamp mot arbeidsledighet. Hos Arbeiderpartiet ligger dette i ryggmargen. Fordi vi vet hvor viktig det er for folk å ha en jobb å gå til og ei lønn å leve av. Det gjelder uansett hvor du bor. Derfor aksepterer vi ikke at noen kimser av ledigheten ved å peke på nasjonale tall, så lenge det er deler av landet som sliter.

Hell med kronekursen har gitt pene piler og tall på landsbasis, men i sju av 19 fylker har den registrerte ledigheten gått opp det siste året. Tre av disse skiller seg ekstra negativt ut: Østfold, Hedmark og Oppland. Hedmark hadde en økning i ledigheten på sju prosent, Oppland på ti. Samtidig vet vi at sysselsettingsandelen er lav i flere av innlandsregionene. Dessverre gir ikke statsbudsjettet noen signaler om at høyreregjeringen bryr seg. Det signaliseres ingen grep som kan bidra til å utløse Innlandets potensial for vekst og nye arbeidsplasser.

Arbeiderpartiet ser Innlandet – både utfordringene og mulighetene. Vår regjering satte ned Innlandsutvalget i 2013. To år senere ble rapporten lagt fram, med forslag til styrking av områder der regionen har særskilte forutsetninger for å lykkes: bioøkonomi, industri, reiseliv, informasjonssikkerhet, spill og underholdning. Daværende næringsminister Monica Mæland (H) mottok rapporten, roste utvalgets arbeid - og la rapporten i en skuff. Der har den blitt liggende. Selv om behovet for politiske grep er større enn noen gang. Det har nemlig ikke manglet på dårlige nyheter siste halvår.

Nortura-fabrikken på Otta er en sak for seg. Landbrukssamvirkets storstilte sentralisering ser aldri ut til å ta slutt. Varslet om at de 70 årsverkene på Otta står i fare, har i alle fall ikke vært et bidrag til optimismen i Nord-Gudbrandsdalen. Ellers ser vi at økonomisk uro og usikkerhet ute i verden, med handelskrig og Brexit, slår inn også hos oss. Bare den siste tiden har vi fått flere eksempler. Benteler Automative på Raufoss sier opp 60 ansatte. Moelven opplever inntektsfall, og for tre uker siden kom beskjeden om at selskapet legger ned sitt eldste sagbruk, Moelven Eidsvold Værk. Også der mister 60 ansatte jobben.

EØS-usikkerhet i tillegg til dette, er det siste industrien i Innlandet trenger nå. Det er ingen tvil om at avtalen har gitt utfordringer i arbeidslivet, men disse kan vi løse selv, så lenge viljen er der. Arbeiderpartiets leder har varslet at en Ap-ledet regjering fra 2021, vil gjennomføre en storrengjøring i de utsatte delene av norsk arbeidsliv. Det får vi til, uten å gamble med industriarbeidsplassene våre. Innlandet trenger flere arbeidsplasser, ikke færre. Da trenger vi en regjering uten allergi mot statlig kapital og et offentlig virkemiddelapparat. Uten store banker og industrielle lokomotiver er dette ekstra viktig hos oss. Høyreregjeringens kutt i regionale utviklingsmidler har vært dårlig medisin, og hva med løftet om at regionreformen skulle gi regionene større muskler til utvikling? Det nye fylket vårt vil mangle over 150 millioner kroner.

Arbeiderpartiet vil ha framtidstro og selvtillit i alle deler av landet. Samtidig ser vi de store utfordringene samfunnet står overfor som følge av raske teknologiske endringer. Mange arbeidsplasser i Innlandet er utsatt. Dette møter vi ikke med lettvintheter, men med kompetent og grundig politikkutvikling. Et Rema1000-slagord for politikken kunne være dette: «Det kjedelige er ofte det viktigste». Arbeiderpartiets gjennomarbeidede plan for kompetansereform i arbeidslivet, vil aldri lage overskrifter i VG. Men det er en viktig del av svaret på hvordan vi kan komme oss gjennom robotiseringen og automatiseringens tid, og samtidig oppnå det som alltid vil være viktigst for oss: Arbeid til alle.

Kommentarer til denne saken