Urimelig utvisning

Artikkelen er over 11 år gammel
DEL

LederUtvisningen av nigerianeren Louis Darren fra Biri har satt sinnene i kok hos mange. Etter å ha bodd seks år her i landet ble han onsdag morgen uten forvarsel sendt tilbake til Nigeria mens kona Elisabeth Skundberg Darren og datteren Selma sitter fortvilet tilbake i Norge.

Ekteparet har kjempet i flere år for å forsøke å forhindre utvisningen. Etter at Utlendingsnemnda sa nei, saksøkte paret staten. De vant i tingretten, men tapte i lagmannsretten. Høyesterett avviste anken. Den viktigste begrunnelsen for utvisningsvedtaket er at Darren arbeidet noen få måneder uten å ha arbeidstillatelse. Dessuten hevdes det at Darren har sterkere tilknytning til Nigeria enn til Norge. Det har heller ikke hjulpet at han giftet seg og fikk barn. Dette skjedde nemlig etter at utvisningsvedtaket var stadfestet. Nå er saken anket til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Av og til virker den norske innvandringspolitikken både tilfeldig og svært urimelig. Det er tilfellet her. Vi stiller oss også undrende til at Louis Darren blir sendt ut av landet før avgjørelsen fra Menneskerettighetsdomstolen er klar. Det tyder på at innvandringsmyndighetene har et lemfeldig forhold til domstolen.

Heldigvis har blant andre Senterparti-politikeren Inger S. Enger engasjert seg i saken. Hun mener utvisningen virker urimelig og at det må være noe feil med regelverket.

Kanskje ville myndighetene ha Louis Darren ut av landet i god tid før den nye utlendingsloven trer i kraft. Den tar mer hensyn til barns rettigheter. Darrens har også en datter. Hensynet til henne burde veid tyngre enn de firkantede reglene byråkratene i Utlendingsnemnda synes å sette pris på.

Av og til virker den norske innvandringspolitikken både tilfeldig og svært urimelig.

Artikkeltags