Gå til sidens hovedinnhold

Vanskelige forhandlinger

Artikkelen er over 6 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Nå er det gått 14 dager siden de borgerlige med Torvild Sveen i spissen sto fram med brask og bram i Gjøvik rådhus og proklamerte at det etter 92 år med rødt styre i byen ville bli endringer. Et par timers drøftinger kvelden før hadde vært nok til at Høyre, Sp, Frp, KrF, Venstre, Pensjonistpartiet og Miljøpartiet De Grønne hadde blitt enige om en plattform som man skulle bygge politikken på de neste fire åra. Men som vi alle vet, idyllen sprakk raskt.

I løpet av disse 14 dagene har MDG bedt om «tilbud» fra de to blokkene. Mye av de blågrønnes tilbud presenterte vi tirsdag, og i dag skriver vi at de røde i løpet av dagen leverer sitt «tilbud». I kveld har MDG et styremøte, før de i morgen skal ha et forhandlingsmøte med de røde. Etter alle solemerker vil de også ha det samme med de borgerlige. I går presenterte vi deler av de borgerliges tilbud. Det som for oss er noe oppsiktsvekkende er omfanget av tilbudet (47 punkter) og detaljnivået. Drikkefontener på Øverby, Vind, langs Mjøspromenaden, på Hovdetoppen og i Jernbaneparken er et slikt eksempel. De borgerlige lover også at man ikke skal ta opp spørsmålet om søndagsåpent – selv om det av sentrale myndigheter gis anledning til det. Her har nok Frp måttet svelge en liten kamel.

Av tiltakene som er listet opp i de borgerliges tilbud finner vi mange som vil ha en kostnad knyttet til seg, som en million til Sykkelbyen, innkjøp av flere elsykler, døgnåpent toalett og drikkefontener ved Jernbaneparken eller i Panparken, doblet stimuleringspakke til landbruket, miljøsertifisering av Gjøvik rådhus, etablering av en folkehelse- og aktivitetspark i området ved Hovdetoppen, ansettelse av prosjektleder for utvikling av byens strandsone, for å nevne noen tiltak. Men mange av punktene er selvsagt også av mer generell karakter.

Tilbudet fra de seks samarbeidspartiene er langt mer omfattende og langt mer detaljert enn de 20 punktene Torvild Sveen leste opp 16. september. Kanskje også tilbudet fra de røde er tilnærmet like omfattende og detaljert. Det vi da stiller spørsmål ved er om et parti, med kun en av 45 representanter i det kommende kommunestyret, skal ha så omfattende innflytelse på politikken de neste fire åra, og at man allerede nå skal avtale et slikt detaljnivå.

Kommentarer til denne saken