Frykt for mer privatisering

Artikkelen er over 6 år gammel

Stortingsrepresentant Tore Hagebakken har vært i Danmark for å sette seg inn i hvordan helsevesenet blir når borgerlige politikere får styre.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Meninger «Her foregår det generelt en kraftig privatisering. Dette er noe jeg frykter for vår del også i Norge dersom høyresiden kommer til makten», sier Hagebakken til Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

Poenget til Hagebakken er at de private helseaktørene i Danmark tjener gode penger på strømlinjeformet behandling, mens det offentlige må ta de mer kompliserte og dyre oppgavene. Da er det en fare for at det skapes et A- og B-lag både for pasienter og ansatte. Den danske ordningen inneholder nemlig ingen krav om at de private sykehusene skal motta pasienter. I praksis er det opp til de private aktørene selv å bestemme hvilke pasienter de vil behandle.

Hagebakken er også skremt over at private helseforsikringer griper om seg i Danmark. Hver tredje danske arbeidstaker er nå dekket av privat helseforsikring, mens andelen «bare» er åtte prosent i Norge. Det ligger også klare politiske valg bak forskjellene. I Danmark er slike bedriftsforsikringer skattefrie, mens de blir skattlagt i Norge. Det gir en ekstra motivasjon i gal retning.

Høyres helsepolitiske talsmann, Bent Høie, mener at Hagebakken bommer kraftig med sin advarsel. Høie mener de rødgrønne i Norge bør være mer opptatt av å bedre helsetilbudet i Norge enn å skremme med danske tilstander. I Norge øker private helseforsikringer enda mer enn i Danmark. Omfanget er riktignok mye mindre i Norge, men utviklingen går altså raskere. Og årsaken er ifølge Høie at ventekøene i Norge både øker og er for lange.

Det er grunn til å advare mot et mer markedsstyrt helsesystem. Derfor har Norge mye å lære av Danmark. Faren for et todelt helsevesen med mer amerikanske tilstander er åpenbart til stede. Hagebakken reiser en viktig debatt, men han må passe seg slik at han ikke retter baker for smed. Norge og Danmark har forskjellige systemer. I Norge styrer staten sykehusene, mens det er regionalpolitisk styring i Danmark. De danske sykehusene hvor det er borgerlig styre gjør det gjennomgående bedre enn sykehusene der venstresiden har makten. Det bør være et tankekors her i Norge.

Foreldreopprør

Foreldre i Østre Toten mobiliserer mot kutt i barnehagetilbudet. Så langt har over 400 skrevet under på et opprop der de protesterer mot svekkelse av det pedagogiske og omsorgsmessige tilbudet.

Reaksjonen er forståelig. Det er ingen tvil om at et kutt på 12,5 prosent svekker det faglige tilbud. Det er spesielt uheldig for de av barna som trenger tett oppfølging.

Artikkeltags