Gå til sidens hovedinnhold

Egentlig skulle Julie og Anette bare på ferie, så bestemte de seg for å hjelpe til i slummen

Artikkelen er over 3 år gammel

Julie Lundby Løkken fra Gjøvik og Anette Guste-Pedersen fra Kragerø er begge studenter på fjerde året på lærerutdanningen på Høgskolen i Oslo. Etter å ha vært utplassert på hver sin skole i Kampala i Uganda forrige semester ville de begge reise tilbake til storbyen i sommer. Denne gang på ferie.

– Men det ble ikke bare ferie, sier de to og ler litt.

De hadde samlet inn en del klær på forhånd, for de hadde sett de store behovene da de var der på utplassering. Og det var slik de tenkte å hjelpe de i slummen, kombinert med sin egen ferie. Det endte i stedet med at de startet en innsamlingsaksjon gjennom Facebook der de ba om midler til en lekeplass ved en skole i et slumområde i Kampala.

– Vi hadde begge to elever fra dette området på de skolene vi jobbet på da vi var der i vinter, sier Julie.

 

Svømmebasseng

De ble også kjent med en ressursperson i nabolaget som bruker mye av sin tid til å hjelpe lokalmiljøet. Han ble deres mellommann og fortalte om behovene til barna i slummen.

– De har aldri tid til å være barn. De går på skolen lange dager og etter skolen jobber de for å tjene penger for å betale semesteravgiften og brødfø familien, sier Anette.

Ideen om en lekeplass ble tatt godt imot på skole og barna var med på å komme med ideer til hva de skulle bygge.

 

– De ville ha svømmebasseng og en skolebuss. Og de ville ha masse farger. Det var ikke alle ønsker vi kunne innfri, sier Julie.Svømmebasseng var utelukket, men en gammel kassebil ble fraktet inn til skolen for å bli til et lekehus. De skaffet er trampoline. det ble gravd ut sandkasse, konstruert huske og en dumphuske.

– Det er ikke så vanlig med lekeplasser i Kampala, så en kunne ikke bare bestille og kjøpe en huske for eksempel, sier Julie.

Det meste ble dermed laget på stedet og lokale håndverkere ble leid inn for å sveise og snekre.

– Alle i nabolaget var veldig positive til tiltaket og det var en masse frivillige hver eneste dag vi holdt på. Både elever og foreldre, sier Anette.

 

Fest i nabolaget

Da lekeplassen var ferdig ble jentene invitert til en offisiell åpning. De to lærerstudentene fra Norge hadde ventet seg en liten seremoni, men da hadde skolen leid inn egen DJ, det var bakt kaker og alle lærerne holdt taler etter hverandre.

– Hele nabolaget var med og det var tydelig at de satte pris på lekeplassen, sier Julie.

Nå håper de at deres innsamling og innsats kan gjøre at noen av barna i Kampala kan få anledning til å leke, og til å være litt mer barn. De har opplevd å få litt kritikk i etterkant av sin aksjon, fordi de kommer utenfra og gjør veldedighet på denne måten.

 

– Det var fra en person, og han skjønner ikke hva dette handler om. Vi gjorde dette fordi vi har denne muligheten, og ser bare positive resultater av at vi har fått bygd denne lekeplassen, sier Julie og Anette.

Lærerstudentene har også i etterkant blitt kontaktet av flere som lurer på hvordan de kan hjelpe og kanskje gjennomføre liknende prosjekter selv.

 

Kommentarer til denne saken