Gå til sidens hovedinnhold

Læreplassgaranti i hele Innlandet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Innlandet er Norges mest spredtbebygde fylke. Det gir oss noen utfordringer, men også muligheter når vi bygger vårt mangfoldige fylke. 19. august kunne vi lese en statistikk utenom det vanlige i avisa GD. Av de 400 elevene som begynte på Vinstra Videregående høsten 2020, var det ingen som slutta i løpet av skoleåret. Dette fortjener anerkjennelse! Spesielt til hvordan skolen har vært tett på den enkelte elev. I avisartikkelen leser vi også at skolen både har vært hjemme hos enkeltelever, og de viser et engasjement ovenfor elevene og læringsmiljøet som har særlig positive effekter.

I tillegg til denne gode innsatsen vi ser inne på skolen, så ser vi også en annen effekt i samhandlingen med arbeidslivet i regionen; flere bedrifter har de senere årene ønsket å tilby læreplass, noe som igjen er med å påvirke motivasjonen for å bli i utdanningsløpet.

Arbeiderpartiet ønsker å forsterke denne effekten ved å innføre en læreplassgaranti. Det er en reell læreplass, og ikke et alternativ der elevene tilbys skolebenken i stedefor bedrifter. Fordi arbeidslivet forstås og læres best ute i arbeidslivet!

I Innlandet har vi et eksempel på innføring av lærlingegaranti i Trysil kommune. Kommunen opprettet en slik ordning i 2017. Dette har ført til at 100 prosent av elevene på yrkesfag ved Trysil videregående har blitt formidlet til læreplass! For å få til dette, har kommunen dedikert en 20 prosent ressurs i næringsavdelingen som aktivt jobber ut mot bedriftene.

Arbeiderpartiet mener at ved å gi en reell læreplassgaranti, blir det gitt viktig kompetanse ute i hele landet, styrker gjennomføringen og vil skape en kompetansebygging som er i takt med næringslivet. For i Trysil må næringslivet forplikte seg, noe de gledelig gjør fordi det gir dem viktig kompetanse inn i bedriften.

Derfor er en læreplassgaranti er bra for vanlige folk, distrikt og kompetansearbeidsplasser.

Kommentarer til denne saken