Tone Helen Einarsen fra Vesterålen fikk fullstendig sjokk da hun en dag fikk tilsendt en link til noen bilder og et spørsmål  fra kompis om bildene kunne være av henne.

Det var de nemlig, men Einarsen hadde aldri sendt bildene til noen. De var kun lagret på harddisken på datamaskinen hennes. Men hun hadde en mistanke om hvordan de kunne bli stjelt. For i tillegg til å bruke det lukkede hjemmenettverket, hadde hun brukt et åpent nettverk på skolen, og konkluderte derfor med at bildene må ha blitt stjel da.

- Heldigvis viste ikke bildene fjeset mitt, så det er ingen som kan se at det er meg, sier Einarsen

- Bruker bare lukket nettverk

Hun forteller at bildene ble lagt ut på flere nettsider, uten at hun klarte å fjerne dem.

Hun ble ikke obs på bildene før hun hadde sluttet på skolen, og tok derfor ikke kontakt for å gi beskjed om hva som hadde skjedd.

Også andre i Einarsen vennekrets har opplevd å få spredd bilder de ikke ønsker andre skal se.

- En venninne av meg hadde sendt bilder til kjæresten, og bildene ble så stjålet derfra. Hun syntes det var så ubehagelig at hun hadde problemer med å gå ut døren.

Etter å selv ha fått stjålet bilder, logger Einarsen seg aldri på åpne nett.  

- Nå bruker jeg kun nettverket hjemmet eller lukkete nettverk.

Les også: Nå skal elevene være uten nett, mobil, data og TV i ei hel uke

- Vær forsiktig

Hun tror mange ikke er klar over hvor lett det er å bryte seg inn på en datamaskin, og det er Stein Arve Møllerhaug, ekspert på datasikkerhet enig i.

- Det er helt klart mer risikofullt å surfe på åpne nettverk enn lukkede nettverk hjemme. På tråløse nettverk kan alt en overfører sees, og det kan også være mulig å få kontakt med dataen og hacke seg inn. Da vil ikke den som sitter på PC-en merke at noen har tilgang til den, og kan intetanende gi bort viktige informasjon og passord.

Møllerhaug ber også om å være obs på hvilke nettverk man logger seg. Det finnes nemlig såkalte «lokkenettverk» som har til hensikt å lure dem som kobler seg til.

- Slike nettverk blir ofte satt opp i nærheten av der ungdommer oppholder seg. Det er fordi ungdommer pleier å ha mye informasjon på telefonene sine, samtidig som de ikke er så opptatt av datasikkerhet. Et «lokkenettverk» vil ofte fungere som et vanlig nettverk, men hele hensikten er å overvåke og hente ut info fra de som kobler seg på.

Se også: Trodde du det var ufarlig å ha PC på dyna di?

- Oppdater dataen

Selv har Møllerhaug opplevd hvor lite folk bryr seg om sin egen datasikkerhet. En gang han satt på et hotellrom og kjedet seg litt, bestemte han seg for å teste hvor mange som ville logge seg på et ukjent, åpent nettverk.

- Det var ikke for å overvåke dem eller hente ut informasjon, kun for å teste hvor mange som ville logget seg på et slikt nettverk.

Han kalte nettetverket «Free highspeed wifi», og delte nettet fra sin egen datamaskin. I løpet av ti minutter hadde ni personer koblet seg til.

- Men å koble seg på et åpent nettverk trenger ikke nødvendigvis å være problematisk. Hvis man har gode systemer på PC-en, og oppdaterer maskinen når man får beskjed, skal det ikke være mulig å hacke det.

Selv kobler han seg kun på åpne nettsted under spesielle forutsetninger.

- Så lenge man tar de riktige forhåndsreglene og har oppdatert systemene sine, kan man bruke åpne nettverk relativt trygt.

Oa.no bringer hver dag historier fra våre søsteraviser rundt om i landet. Du kan lese flere saker her: