Landbruksministeren vil forskriftsfeste dyrevelferdsprogram for svinenæringen

Artikkelen er over 1 år gammel

Pilot for kameraovervåking i slakterier og obligatoriske kompetansekrav for alle svinebønder, samt økonomiske tap ved dårlig dyrevelferd er tiltak foreslått for å bedre dyrevelferden for gris.

DEL

– Det skal koste å ikke oppfylle dyrevelferd. Der dyrevelferden går opp, går også kiloprisen som bonden får på slakteriet opp, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad til Nationen. Uttalelsen falt i forbindelse med et møte med svinenæringen tirsdag, hvor dyrevelferd blant gris var temaet, skriver Nationen videre. Aktører fra alle ledd i norsk svinekjøttbransje hadde blitt kalt inn.

NRK Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter», vist i juni, gjorde at Bollestad kalte inn til møte med svinenæringen etterpå. Tirsdagens møte var et oppfølgingsmøte. Dyrevelferdsprogrammet skal ut på høring, og Mattilsynet har fått i oppdrag å utarbeide høringsdokumentet som nå skal sendes ut.

Skal lønne seg å være god på velferd

– Når vi forskriftsfester dyrevelferdsprogrammet, betyr det at alle i næringa må være med. Vi får så god programvare at både de som eier dyrene og dem som måtte røkte dyra kan følge opp på en god måte, sier statsråd Bollestad til Nationen.

En forskrift vil innebære sanksjonsmuligheter mot dem som ikke oppfyller kravene i dyrevelferdsprogrammet. Sanksjonene innebærer blant annet trekk per kilo for gris til slakting dersom velferden ikke er god nok, og i ytterste instans varsles saken til Kvalitetssystemet i landbruket. Da kan bonden risikere et trekk i inntekten på opp til 800.000 kroner for en konsesjonsbesetning, skriver Nationen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken