Gå til sidens hovedinnhold

– Landbruket trenger flere tusen hender i sommer

Rigmor Aasrud (Ap) mener ungdommen kan få sommerjobb i landbruket i sommer.

NAV Gjøvik har laget en rapport som konkluderer med at de unge betaler en høy pris som en følge av pandemien.

Rapporten slår fast at det i Gjøvik kommune var det i februar totalt 494 personer som er helt ledige. Av disse er 198 under 30 år. Dette gir en ledighet blant unge på cirka 40 prosent.

Les også

Fire av ti arbeidsledige i Gjøvik er under 30 år

– Situasjonen for ungdom er på arbeidsmarkedet svært krevende, og krisa gjør at det å få seg sommerjobb for ungdom blir enda vanskeligere. Allikevel er det særlig en næring som denne sommeren vil få større behov for å rekruttere ungdom. Langt færre av de opptil 18.000 gjestearbeiderne i landbruket vil komme på grunn av faren for importsmitte. Flere ungdom kan i sommer få sin første arbeidserfaring med det viktige arbeidet med planter og dyr dersom et systematisk rekrutteringsopplegg og opplæringstilbud blir organisert og gjennomført i tide, sier stortingsrepresentant for Oppland og Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud.

Les også

Per Odd Gjestvang: – Bare tull. Sjølsagt kan nordmenn jobbe på jordet

– Trenger folk

Arbeiderpartiet vil nå sikre en systematisk kopling mellom NAV, landbruket, fylkeskommunene med videregående skoler og studenter.

– Når næringen trenger flere tusen hender i arbeid, og mange tusen ungdom mangler sommerjobb, må det handles kraftfullt og tidsnok, sier hun.

Les også

Frykter avlinger skal råtne på rot: – Nå nærmer det seg krise

Aaserud opplyser at de vil fremme at Stortinget ber regjeringen umiddelbart sørge for at NAV og faglagene i landbruket sammen utarbeider et systematisk opplegg rettet inn mot studenter og videregående skoler som sikrer rekruttering og opplæring av ungdom til sommerjobber innenfor landbruket.

Kommentarer til denne saken