Oppland Bondelag: – Vi er med på å fylle havet med plast

PÅ AVVEIE: Ikke all rundballeplast blir gjenvunnet. Arkivbilde

PÅ AVVEIE: Ikke all rundballeplast blir gjenvunnet. Arkivbilde

Rundballeplast spres med vind og vann, konstaterer gardbrukere.

DEL

Rådgiver Astrid Simengård i Oppland Bondelag er klar på at næringen er en storforbruker av plast, og at man har en viss utfordring med gjenvinning.

– Remser med rundballeplast etter transport eller fra lagerplasser spres med vind og vann. De siste års flommer, både vår og høst, har sendt nye og gamle rundballer nedover elver. Vi er med andre ord med på å fylle havet til sjuende og sist med plast, skriver hun i en nyhetsartikkel på lagets nettsider.

– Rydd året rundt

– Styret i Oppland Bondelag ønsker med dette å gi en klar oppfordring til alle sine medlemmer, enten dere er storforbruker eller småforbruker av plast: ta ansvar for at plasten du bruker og plasten du finner på din vei, havner der den skal. Denne oppfordringen går også ut som e-post til alle bruksmedlemmer, skriver Simengård videre.

Rundballer skal lagres flomsikkert, men bondelaget mener at lagrene må lenger unna vassdrag i dag enn tidligere for at kravet skal overholdes. De påpeker også at plasten skal sikres mot å blåse bort mens den mellomlagres på garden.

– Rydding av plast er imidlertid ei oppgave året rundt. Foreløpig lar de store snømengder vente på seg. Vi oppfordrer til å ta en runde med søppelsekken nå, heter det i artikkelen, som Oppland Bondelag også har tipset media om i en pressemelding.

– Følg opp lovbrudd

I tillegg til å mane egne medlemmer til miljøbevissthet, retter bondelaget en oppfordring til lokale myndigheter.

– Skal vi få bukt med de største og styggeste sakene om plast på avveie, er vi avhengig av at myndighetene håndhever loven og følger opp grunneiere som bryter forurensningsloven, påpeker de i pressemeldingen.

Statistikk tilsier at norske bønder gjenvinner hele 86 prosent av plasten de bruker, men Oppland Bondelag slår fast at det også må gjøres noe med de siste 14 prosentene.

Artikkeltags