Gå til sidens hovedinnhold

– Kutt til potetsprit truer norsk akevitt

Artikkelen er over 3 år gammel

Dersom tilskuddet til potetspritproduksjon kuttes, blir konsekvensen nedleggelser.

Det sier tidligere departementsråd i Landbruksdepartementet, Per Harald Grue, til VG.

I 2017 gis en statlig bevilgning til prisnedskriving for potetspritproduksjon tilsvarende 9,50 kroner per liter, begrenset oppad til 18 millioner kroner. Denne ordningen er nå foreslått fjernet i jordbruksforhandlingene for 2018.

– Forslaget fra landbruksminister Dale og regjeringen er så drastisk at konsekvensen må bli at norsk potetspritproduksjon legges ned dersom ikke kuttet i tilskuddet avlyses, sier tidligere departementsråd i Landbruksdepartementet, Per Harald Grue, til VG.

– Ingen alternative bruksmåter

Bakgrunnen er at råstoffet til norsk akevitt, er norske poteter som ikke kan brukes som matpoteter. I over 200 år har norsk akevittproduksjon vært basert på norske poteter.

– Det finnes ingen alternative bruksmåter til de 20.000 tonn med poteter som i dag går til sprit. Statens forslag i jordbruksforhandlingene vil derfor skape et avfalls- og miljøproblem, og en langt dårligere utnytting av den norske matpotetproduksjonen, advarer Grue. Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er enig.

– Akevitten er den del av norsk matkultur. Derfor vil vi reversere dette kuttet dersom vi kommer i regjering.

Det produseres i dag cirka 2,2 millioner liter norsk potetsprit årlig.

– Vil gå ut over arbeidsplasser

Administrerende direktør i Hoff SA, Ingeborg Flønes har skrevet i OA om saken Hun understreker mener at ordningen som nå foreslått fjernet vil får store negative konsekvenser for miljøet, norske distriktsarbeidsplasser og norsk potetspritproduksjon.

– HOFF SA håndterer det meste av avrenspotet i Norge og tar imot 45–50 000 tonn hvert år. Dette er poteter som ikke tilfredsstiller krav til kvalitet som matpotet eller er avfallsstoffer fra industriell bearbeidelse av potetprodukter som potetchips og pommes frites. Avrenspotet benyttes i produksjon av potetstivelse og glykose til bruk i næringsmiddelproduksjon, i tillegg til potetsprit. Det produseres i dag ca. 2,2 millioner liter norsk potetsprit årlig, som hovedsakelig benyttes i produksjon av norsk akevitt og vodka.

Kommentarer til denne saken