Gå til sidens hovedinnhold

– Landbruket må høyne brannberedskapen

Artikkelen er over 3 år gammel

Tørken er nå så ekstrem over store deler av landet at bøndene oppfordres til å høyne brannberedskapen i forbindelse med innhøstningsarbeidet.

– Det er en billig forsikring å anskaffe brannslokkingsutstyr i treskeren og halmpressa, sier Pål Arne Oulie, styreleder i Landbrukets brannvernkomité. Hadelendingen påpeker at brannslokkingsutstyr ofte følger med skurtreskere, men at det ofte ikke er standardutstyr på halvpresser. Han anbefaler uansett bøndene å sjekke at de har slokkeutstyret klart begge steder.

– Det kan fort bli varmgang i halmpressa når man driver med innhøsting. Hvis uhellet er ute og det skulle bli tilløp til brann, kan den være lett å håndtere hvis man har slokkeutstyr for hånden. I motsatt fall kan brannen komme ut av kontroll og få alvorlige følger, sier Oulie.

Les også

Hviterussere tilbyr høy, men Mattilsynet får ikke importere gress fra utenfor EU

 

Han anbefaler også bøndene å fylle gjødselvognene sine med vann og ha dem lett tilgjengelige.

– Er dette råd som Landbrukets brannvernkomité pleier å gi hvert år?

– Nei, men i år er det ekstremt tørt mange steder i landet. Selv om mange har hatt litt nedbør de siste dagene, er det fortsatt stor brannfare mange steder, sier Oulie.

Et annet godt råd fra styrelederen i brannvernkomiteen er å ha en brannpisk i nærheten. Det er et effektivt og viktig verktøy for å slokke gress og lyngbrann.

– Husk å ha oppladet mobiltelefon eller annet kommunikasjonsutstyr tilgjengelig for raskt å kunne varsle brannvesenet på 110, tilføyer han.

Landbrukets brannvernkomité er et samarbeid mellom sentrale aktører innen landbruksnæringen, brann- og bygningsmyndighetene og forsikringsnæringen. Komiteen arbeider for å forebygge og begrense omfanget av branner i landbruket.

Kommentarer til denne saken