Rydder historisk kultursti

DUGNADSGJENGEN: Holmen Vel og Lokalsamfunnsprosjektet står for opprustningen av den historiske kulturstien. Fra venstre Dag Johansen, Bjørn Myhrmoen, Knut Åge Berge, Tormod Bergli, Finn Vasenden, Bjørn Edvardsen og Nils S. Larsen. Foto: Trond Lønstad

DUGNADSGJENGEN: Holmen Vel og Lokalsamfunnsprosjektet står for opprustningen av den historiske kulturstien. Fra venstre Dag Johansen, Bjørn Myhrmoen, Knut Åge Berge, Tormod Bergli, Finn Vasenden, Bjørn Edvardsen og Nils S. Larsen. Foto: Trond Lønstad

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Kulturstien langs Fallselva skal gjøres mer tilgjengelig og ryddes. Jobben med å merke stien mellom det gamle sliperiet i Fall og Trevatn er startet - på dugnad.

DEL

Dugnadsgjengen fra Holmen Vel og «lokalsamfunnsprosjektet» møtte opp med spett og motorsager for å rydde kvist og begynne merkingen av den historiske kulturstien. Første etappe blir merking av den nederste delen ved Randsfjorden, og strekningen fra Sliperiet, langs elva opp til Skrankefoss.

Samlet mye stoff

Ildsjel Bjørn Edvardsen i Hov har siden våren 1996 samlet stoff og opplysninger om den gamle driften i Fallselva, samt arbeidet på og historien rundt Skrankefoss Træsliperi (1910-1962), og A/S Lands Træsliperi og Papfabrik (1872-1962). Logoen stien blir merket med har sin spesielle historie.

- Da jeg samlet inn stoff om sliperiets historie, kom jeg over gamle fyrstikkesker som sannsynlig er produsert ved pappfabrikken i Fall. På baksiden av esken var det en logo med en tømmerstokk hvilende i en stor S, som antakelig var logoen til sliperiet og fabrikken, som var verdenskjent, og en av de viktigste treforedlingsbedriftene i fylket, forteller Edvardsen. Han legger til at det var naturlig å bruke den samme logoen til merking av naturstien som ble offisielt åpnet med en høytidelig markering i 2002. Kulturstien med dens kulturminner ble i 1999 valgt som kommunens tusenårssted.

Unik historie

Bjørn Edvardsen beretter at han la fram forslag om opprusting av stien til Knut Åge Berge i lokalsamfunnsprosjektet, som umiddelbart tente på ideen. Knut Åge Berge opplyser at de med midler fra lokalsamfunnsprosjektet nå skal ruste opp hele strekningen på fire-fem kilometer fra Randsfjorden og helt opp til demningen og Vassenden ved Trevatn. Dugnadsgjengen forteller at stien skal ryddes og merkes godt for alle som vil gå en tur i historiske fotefar langs Fallselva. 20 tavler med hele historien rundt tømmerdriften ned til Skrankefoss og sliperiet vil også bli byttet ut med mer bestandig materiale, og oppgradert. Siste del av jobben fra Skrankefoss til Trevatn skal ferdigstilles når Vokks har gjort ferdig arbeidet med den nye rørgata si.

Artikkeltags