Hadde drap i tankene

Artikkelen er over 3 år gammel

Hovedmannen fortsetter sin forklaring i rettsaken etter Land-drapet.

DEL

Land-drapet i retten: 36-åringen sier han fikk samtykke fra begge de medtiltalte på åstedet da han spurte om de skulle «ta’n».

– Hva mente du med spørsmålet «skal vi ta’n»? spør aktor.

– Når jeg sitter oppå ham med en kniv, så …

– Så det var et spørsmål om dere skulle drepe ham?

– Ja, det ble ikke brukt de ordene, men det var jo det jeg mente.

– Tror du de andre skjønte hva du mente?

– Vet ikke. Men da var ting ute av kontroll, og alt skjedde på sekunder.

– Hva tenkte du da du stakk?

– Jeg tenkte ikke. Det var først etterpå det gikk opp for meg, og det er først nå i etterkant jeg tenker at jeg kanskje ikke skulle gjort det sånn.

Som en henrettelse

Tiltalte sier at selve knivstikkingen er «et mørkt bilde». I politiavhør har han imidlertid beskrevet handlingen på en måte som tilsier at det var en gjennomtenkt henrettelse.

Han har opplyst at de to første stikkene var ment å ramme nyrene; en på hver side, og at det tredje stikket var rettet mot brystet og lungene.

Siktede var opptatt av å gjøre dette ordentlig så Bakken ikke skulle ligge der og lide, står det i avhørsprotokollen.

– Hva var grunnen til at du skar over strupen? spør aktor i retten.

– Det var for å være sikker på at han skulle dø.

Tenkte litt på drap

36-åringen holder fast ved at det ikke var prat på forhånd om å drepe Bakken, men sier samtidig at han «hadde det litt i tankene». Han innrømmet mandag at han også kjøpte bensinen med det som deler av formålet.

På spørsmål fra aktor om han vurderte å hjelpe Bakken underveis, svarer tiltalte nei.

– Jeg hadde så vidt tanker om det da jeg så han reiste seg opp på knærne etter jeg hadde tent på ham. Men da fikk jeg ikke gjort så mye, flammene slo opp seks-sju meter, legger han til.

Tiltalte sier han hørte Bakken pustet høyt og og tungt mens han sto i full fyr, men hevder fortsatt han trodde han var død da han tente på ham.

Han sier han hadde forhåpninger om at kroppen skulle brenne helt opp, slik at den ikke ble funnet.

Fjernet spor

Tirsdag morgen ble det vist opptak av rekonstruksjon på åstedet. Under rekonstruksjonen hevdet 36-åringen at også 44-åringen svarte ja da han spurte om de skulle «ta» Bakken, i betydningen drepe ham. I retten mandag sa han at han hadde fått et bekreftende svar fra 20-åringen. Dette var sekundet før han startet knivstikkingen.

Det framgår videre av rekonstruksjonen at 36-åringen tok på seg hansker rett før han startet knivstikkingen.

Med en gang han hadde skåret over strupen på Bakken, ga han kniven til 44-åringen og ba henne legge den i en plastpose. Det sier 36-åringen. Han forklarer at det var for å unngå blod i bilen.

Da de kom hjem, prøvde de å fjerne andre spor ved å brenne blant annet klærne de hadde brukt samt dekkene på begge bilene de kjørte Bakken i.

Knivstukket og brent

Nils Olav Bakken (49) fra Dokka ble knivstukket, dynket i bensin og satt fyr på i en grøftekant på Veståsen i Søndre Land natt til 3. september i fjor. Han levde fortsatt da han ble påtent.

De tiltalte er en 44-årig kvinne, hennes 20-årige sønn og hennes 36-årige ekskjæreste. Sistnevnte erkjenner straffskyld for drapet og har forklart seg i detalj om det han hevder var hendelsesforløpet.

Mor og sønn bestrider deler av beskrivelsen hans. De vedgår at de var med på å hente Bakken på hans bopel og kjøre ham til skogs, men nekter straffskyld for drap.

Kvinnen forsvares av advokat Arnor B. Ilstad, hennes sønn forsvares av advokat Jacob Ringsrød og 36-åringen forsvares av advokat Per Espen Eid.

Aktor er statsadvokat Thorbjørn Klundseter, som i utgangspunktet sikter mot en streng straff innenfor rammen på opptil 21 års fengsel.

Rettssaken fortsetter ut denne uka og den neste. De tre første dagene går med til de tiltaltes forklaringer.

LES OGSÅ:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken