Alle de tre tiltalte i Søndre Land-saken dømt til fengsel

REKONSTRUKSJON: De tre nå dømte tilbake på åstedet under rekonstruksjonen.

REKONSTRUKSJON: De tre nå dømte tilbake på åstedet under rekonstruksjonen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Odd Raymond Olsen (36) er dømt til 20 års fengsel for drapet på Nils Olav Bakken. En kvinne (44) og hennes sønn (20) er begge dømt til 19 års fengsel.

DEL

36-åringen som begikk drapshandlingen, erkjente straffskyld, men har benektet at drapet var planlagt.

Mor og sønn, som ifølge påtalemyndigheten medvirket til drapet, nektet straffskyld under rettssaken i Gjøvik tingrett. Påstanden for alle tre var 20 års fengsel.

Nils Olav Bakken (49) fra Dokka i Nordre Land ble funnet død og sterkt forbrent i et bål ved en skogsvei i Søndre Land i Oppland lørdag 3. september i fjor.

Forsvarere med sterk kritikk mot aktor i Søndre Land-saken

– Jeg har akkurat fått dommen. Jeg har foreløpig ikke lest mer enn domsslutningen og vil derfor vente med å kommentere dommen nærmere. Men jeg kan si at jeg synes dette er strengt. Det er fortsatt min oppfatning at det ikke foreligger et planlagt drap her, sier Olsens forsvarer, Per Espen Eid til OA.

Vil bli anket

– Kan du utdype dette nærmere i forhold til dommen?

– Jeg mener det er informasjon på åstedet som fører til drapet. Drapet er en impulshandling. 

– Betyr det at dommen blir anket?

– Dommen blir anket.

– Har du snakket med din klient? Hvordan reagerer han?

– Han er naturlig nok skuffet, han føler dommen er feil i forhold til det som har skjedde. Som sagt er det hendelsen på åstedet som han mener utløser det som skjedde. Dette har han erkjent, Han har tenkt at han skal få straff for dette. Men han mener det er feil med at han skal få straff for overlagt drap. Det er overlagt drap han er dømt for, det som nå ikke lenger heter det i straffeloven, men som i stedet er en del av straffeutmålingen under punktet om skjerpende omstendigheter. Jeg vil kunne si mer om en dag eller to, sier Eid.

Aktor Thorbjørn Klundseter kalte drapet på Nils Olav Bakken en ren henrettelse og mente de tre tiltalte var målrettet i sine handlinger under sine prosedyrer.

– Det er en meget streng dom, sier Klundseter til NRK.

Les OA.no sitt magasin om Land-drapene: «Dette er historien om drapet som rystet Norge»

– En svært ubegrunnet dom

20-åringens forsvarer sier til OA at han kun har rukket å skumme gjennom dommen, men han er klar på at den blir anket.

– Umiddelbart kan jeg bare si at dommen framstår svært ubegrunnet.

Hvordan reagerte din klient på dommen?

– Uten å gå i detalj om årsaken forventet han å bli dømt, sier advokat Jacob S. Ringsrød til Oppland Arbeiderblad.


Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt sendte sin klient dommen straks han fikk den.

– Budskapet vi har er at dette er en sak med bare tapere. 

Klomsæt sier at Bakkens pårørende opplever at de har fått svar på det som skjedde. Det er de tilfreds med.

Anker erstatningsspørsmålet

– Rettsforhandlingene viste at han ble utsatt for en ren henrettelse. Et menneske ble frarøvet livet. Det må ikke glemmes.

De pårørende har overfor Klomsæt gitt uttrykk for at de håper at saken kan avsluttes. Men samtidig ønsker de å anke erstatningsspørsmålet.

– Vi vil anke erstatningen. Vi forstår at erstatningsspørsmålet er nybrottsarbeid, men mener dommerens konklusjoner her er feil. Dommeren reduserte omkostningene til begravelsen som Klomsæt la fram dokumentasjon på i retten. De ble redusert fra 26 000 kroner til 19000 kroner. Samtidig ble oppreisningsdelen i kravet avvist. Oppreisingen refererte til belastningen Bakkens pårørende er blitt utsatt for, sier Klomsæt.

– Men dommeren viser til at lovbestemmelsene i forhold til nære pårørende gjelder barn og foreldre, ikke søsken. Vi er uenige. Når avdøde ikke har foreldre eller barn må erstatningen gå til søsknene som dermed er de nærmeste pårørende, sier Klomsæt.

OA fikk mandag ikke kontakt med kvinnens forsvarer, Arnor B. Ilstad.

Artikkeltags