2. juledag, tre dager før innledningen på den tysk-østerrikske hoppuka, offentliggjorde den skadeplagede Kolbukameratene-hopperen at han ikke kommer tilbake i hoppbakken som aktiv.

Gangnes pådro seg karrierens fjerde alvorlige kneskade for ett år siden. Siden har han ikke hoppet. Tidligere i høst var signalene rundt 29-åringen bra, men trøbbel med lårmuskulaturen skapte så nye problemer.

Lagkameratene savner å ha totningen rundt seg.

– Det er selvfølgelig kjedelig at det endte slik det gjorde. Kenneth var en fantastisk god skihopper og en bra fyr å ha med på laget. Han laget mye god stemning, spredte mye godt humør og hadde ikke minst mye erfaring og lærdom å dele. Den stå-på-viljen hans er noe enhver idrettsutøver kan lære av og beundre, sier Daniel-André Tande til NTB.

– Jeg har trent sammen med Kenneth siden vi begynte på NTG, og det begynner å bli en del år siden. Fryktelig synd og kjedelig at han ikke fikk en lengre periode skadefri, det hadde jeg unt ham veldig, sier Anders Fannemel.

Ekstremkunnskap

Tande forstår samtidig at den mangeårige lagkompisen kom til at det ikke var fornuftig å fortsette karrieren.

– Jeg skjønner absolutt avgjørelsen hans. Du kommer til et punkt der du blir usikker på egen kropp, og du skal ha kroppen resten av livet. Jeg regner samtidig med at vi kommer til å se mye til ham i hoppbakken også framover. Jeg har i hvert fall lyst til å jobbe videre med ham, sier han.

– Hva kan han bidra med?

– Alt mulig, egentlig. Han hadde så mye input på så mange områder, og det var det som gjorde at han alltid kom tilbake helt i toppslag. Han hadde stålkontroll på alt fra hvordan skoene hans skulle være til den siste detaljen i hoppdressen. Det er mye lærdom han kan føre videre til oss på laget, sier Kongsberg-hopperen.

Hoppledelsen har for lengst signalisert at Gangnes er ønsket med i en rolle rundt laget i framtida. Det applauderer også treningskamerat Fannemel.

– Han er veldig flink med utstyr og har alltid vært litt bedre enn oss andre på det med bindinger spesielt. Han er en smart kar og praktisk anlagt når det gjelder sånne ting. Det er veldig nyttig i et miljø som vårt. Vi kommer fortsatt til å ha en å snakke med om tanker, ideer og videre utvikling av slike ting, sier veteranen fra Hornindal.

Bildeserie

Kenneth Ganges legger opp. Se bildene fra hans karriere

Vil ta vare på profilene

Hoppsjef Clas Brede Bråthen vil ikke forskuttere akkurat hva slags rolle Gangnes vil få, men er som tidligere tydelig på at han har konkrete tanker om hva Kolbukameratene-hopperens store kompetanse kan brukes til.

– Ja, det har vi, men jeg må prate mer med Kenneth om hva han tenker selv. Han sitter med ekstremkompetanse med hensyn til hva som skal til for å bli best i verden. Tanken er å finne de rollene der vi kan bruke ham best, og der han kan utvikle seg best mulig, sier han til NTB.

Se første intervju med hopp-pensjonisten Gangnes

Gangnes blir dermed den siste i rekken av norske storhoppere som gis en rolle i støtteapparatet etter endt karriere.

– Vi har vært tydelige på at vi hele tiden ønsker å ha med de store profilene våre videre i systemet vårt. Vi ser at styrken ligger i å videreføre kulturen og ha en høy grad av kontinuitet, sier Bråthen.

Bjørn Einar Romøren og Tom Hilde er to eksempler på tidligere hopp-profiler som nå jobber rundt hopplandslaget i ulike roller.

(©NTB)