Torsdag går startskuddet for en gigantisk demokratisk øvelse i Innlandet. For første gang skal vi avvikle en heldigital folkeavstemning. Dertil har alle som fyller 16 år innen årsskiftet stemmerett. To grep som det på forhånd er knyttet stor spenning til.

Les mer om hvordan du stemmer her.

Mest debatt har det vært om hvordan sikre også at de ikke digitaliserte stemmeberettigede får mulighet til å delta i avstemningen. På forhånd er det advart om at dette kan være et hinder for at særlig de eldste blant oss får stemt. Fordi det er ikke alle eldre som har aktivisert sitt digitale pass og har opprettet en digital identitet.

Det er lett å glemme i en galopperende digitalisering, men Kompetanse Norge karta i fjor at rundt tre prosent av befolkningen ikke er digital i det hele tatt, mens 11 prosent har svake digitale ferdigheter. Dette tilsier at rundt 600.000 nordmenn sliter med digitaliseringen. Undersøkelsen sier at mange av de som sliter er eldre, og at manglende motivasjon er den viktigste årsaken. For mange eldre, som verken bruker nettbank, elektroniske tjenester eller trenger pass, har det ikke vært nødvendig å etablere sin digitale identitet. Før nå.

Vil man stemme i den digitale folkeavstemningen, er det ingen vei utenom. Kommunen hjelper til med det tekniske og organiserer «stemmelokale» for den enkelte. Men den digitale ID-en må hver enkelt ha ordnet seg selv. Dette er avhengig av postgang for tilsending av personlige pin-koder, så om det ikke er under bestilling nå, går dagene fort for å rekke avgi stemme i den ukes lange folkeavstemningen.

Om kommunene aldri så gjerne ville, er det ikke mulig å stemme på papir i stedet for nett denne gang. Dette fordi manntallet er koblet opp mot den digitale løsningen og identifikasjonen.

Erfaringen tilsier at interessen for fylkestingsvalg er relativt lav, men ut fra meningsmålingen som mjøsavisene samarbeidet om sist uke, er det grunn til å håpe på høyere oppslutning om folkeavstemningen. Det må det da også være for å kunne legge avgjørende vekt på resultatet av en slik rådgivende folkeavstemning. Vi oppfordrer alle til å la sin stemme høre.