Gå til sidens hovedinnhold

Kutt i utdanningstilbud ved sykepleierutdanningen NTNU Gjøvik – i en tid med stor sykepleiermangel!

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nyheten om at NTNU Gjøvik vil fryse tilbudet om desentralisert sykepleierutdanning i tre år (publisert i OA og GD 1. juli) er nesten ikke til å tro i en tid med stor sykepleiermangel.

Det opplyses om at 170 tar utdanning gjennom den desentraliserte sykepleierutdanningen i Valdres, Gudbrandsdalen og Hadeland årlig, og bakgrunnen for at tilbudet kuttes skal være mangel på praksisplasser.

Tillitsvalgte i kommuner i Oppland har for 3. år på rad kartlagt avvik mellom planlagt og faktisk sykepleierbemanning over 2 uker i mars. 23 av 26 kommuner er kartlagt, og avviket mellom planlagt og faktisk sykepleierbemanning var på 1565 vakter. Det vil si at 21,1 % av planlagte sykepleiervakter ikke er dekket med sykepleiere. Hvis dette er trenden året igjennom, viser det en mangel på om lag 165 årsverk.

Omtrent samtidig som resultatet av kartleggingen var klart, kunne vi lese i OA 18. juni og GD 20.06 2019, at 27 senger på sykehusene i Gjøvik og Lillehammer blir kuttet ut i sommer på grunn av sykepleiermangel.

Kutt i utdanningstilbudet kan da neppe være rett medisin, når kommuner og helseforetak har store problemer med å rekruttere sykepleier? Vi spør oss hva vil politikere og ansvarlige myndigheter gjøre med dette?

Konkrete tiltak er nødvendig for å sikre rett kompetanse på hver eneste vakt slik at pasienter og brukere får gode helsetjenester nå og i framtida.

Kommentarer til denne saken