Sydlandsk stemning i nordbyen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

InnsendtForbipasserende trodde kanskje de hadde havnet på karneval i Rio om de hørte rytmene som bredte seg langt utover skolegården på Fredheim skole denne helgen.

Der var nemlig musikantene i Fredheim skolekorps samlet for å lære seg portugisiske og afrikanske rytmer – nærmere bestemt samba. En musikksjanger litt utenom det vanlige for et musikkorps fra Gjøvik.

Støtte fra Norsk Musikkråd

Fredheim skolekorps er et korps med ren brassbesetning og teller nå rundt 50 medlemmer i alderen 5 til 17 år. Over tre dager denne høsten har musikantene - fordelt på hovedkorps, mellomkorps og aspiranter - latt seg utfordre og inspirere av sambanoter og hittil uvante instrumenter for brassmusikere. Under kyndig ledelse av en profesjonell instruktør på brasiliansk perkusjon ble korpset for anledningen omgjort til et perkusjonsorkester der alle fikk prøve seg på ekte, brasilianske instrumenter.

– Prosjektet startet med en idé om å utvikle musikantenes ferdigheter ved å lære om sjangere og rytmer fra andre kulturer, forteller korpsets dirigent Silje Austdahl.

Tanken var også å øke ferdighetene i gehørspill – og ikke minst tilføre spilleglede og samhold. Prosjektet fikk gehør hos Norsk Musikkråds tilskuddsordning Frifond kompetanse og aktivitet, som valgte å støtte prosjektet økonomisk. I tillegg til Norsk Musikkråd har Gjøvik kommune og Totenbanken bidratt med midler.


Profesjonell sambainstruktør

Anders Hansen har vært korpsets gjesteinstruktør gjennom seminaret. Som profesjonell instruktør i brasiliansk perkusjon med over 20 års erfaring, deriblant som leder av Oslo Sambaskole, var han ypperlig for prosjektet.

Samba er en sjanger, en dansestil og uttrykksform som har sin opprinnelse i fattige kår i Brasil, forteller Anders, som har vært fascinert av musikksjangeren siden han var på sitt første ekte karneval som liten gutt.

Mens hovedkorpset fikk øve med Anders hadde aspirantene og mellomkorpset, som er korpsets yngste, egen lekbasert undervisning med musikkpedagog Kari Andrea Johansen med temaer som noteforståelse, luftbruk, sang og rytme.

I tillegg til å traktere autentiske brasilianske instrumenter kunne en gjeng slitne musikanter reise hjem med en god dose grunnleggende forståelse av en musikksjanger de færreste kjente til fra før.


Skulle du ha lyst til å høre Fredheim skolekorps blir det anledning til det for alle som har lyst under den tradisjonelle julebasaren på Fredheim skole 2. desember. Da er det stor mulighet for at det vil lyde noen sambatoner i tillegg til det vanlige julerepertoaret!

Biografi for Nina Aasen

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags