Gå til sidens hovedinnhold

Kulturhus på Shelltomta – eller Huntonstranda?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I OA 26. januar var det et stort oppslag om resultatet av en spørreundersøkelse for grunneierne på Huntonstranda, om plassering av nytt kulturhus i Gjøvik.

Artikkelen sier ikke noe om hvordan alle spørsmålene er stilt. Det er nå en gang slik at: «roper man i skogen, så får men det svaret man vil ha», og herrene Søgård, Topp og Lundby har de fått det svaret de ønsket, og det har de presentert bredt i media.

Jeg synes det er direkte freidig å uttale «folket har talt», det vil ha kulturhus på Mjøsstranda, med det grunnlaget som ble presentert i OA 26. januar.

Videre forteller de at de vil bygge ut kulturtilbudet etappevis, i forhold til publikumsbehov og økonomi. Ferdig utbygd vil det bestå av flere mindre bygg. Jeg trodde at erfarne utbyggere som direktør i GOBB Tom Søgård, eiendomsutvikler Øistein Topp og eiendomsdirektrør i Betongmast AS, Hans Jørgen Lundby skulle forstå at det vil urasjonelt, dyrt å bygge og dyrt å drifte.

Jeg mener å begynne å utvikle Huntonstranda nå, er å begynne på feil sted. Gjøvik sentrum må få utvikle seg organisk innenfra. Farverikvartalet, Shelltomta og Skattumtomta er tomter som må benyttes før man begynner på Huntonstranda.

Kulturhus på Shelltomta er etter min mening klart det beste alternativet hvor et moderne kulturhus bør bygges. Det er i dette kvartalet det meste av dagens kulturliv foregår i dag. Og Quality Strand Hotel, byens storstue, har behov for flere hotelsenger og de kan få en hovedinngang fra framsida, ikke fra baksida. 

Gjøvik har i dag stort behov for flere hotellsenger for å kunne huse store arrangement. Arrangører av større kongresser vil ha et tilbud hvor alt skal skje under samme tak. Det er i dag ikke godt nok å tilby overnatting på et sted og middag og foredrag på et annet sted i samme by.   

Planene til Tema Eiendom AS og Rom Eiendom AS på nabotomta, med et kulturhus på Shelltomta, vil bli et «hjerte» i Gjøvik sentrum, med NSB og skysstasjonen som nærmeste nabo.

Vi behøver ikke å gå lenger enn til  Hamar. De har bygget nytt kulturhus tilknyttet den gamle kinoen i Hamar sentrum. De har fått en utendørskonsertarena, som tar 10-12.000 mennesker. Kulturhuset på Hamar har snaut 500.000 besøkende hvert år.

Det hevdes at bygging av et signalbygg, kulturhus ved Mjøsas bredd, vil være kjempebra for byen vår. Operaen i Oslo, kulturhusene i Kristiansand, Mandal og Os blir dratt fram som eksempler. Det er kjent at økonomien i disse prosjekter ikke er bra, og det disse stedene ikke har, er vinter i seks måneder. Om vinteren er det surt å måtte gå husimellom på Mjøsstranda!

Jeg mener at det viktigste med et kulturhus er det kulturtilbudet som skapes inne i huset, ikke hvordan det ser ut utenfra. Og det må være klart definert før byggestart.

Den politiske beslutningen om plassering av hvor et nytt kulturhus i Gjøvik skal bygges skal skje nå i vår, det vil si før kommunevalget i september.

Jeg vil anmode alle de politikere som skal ta avgjørelsen om plassering av et kulturhus i Gjøvik, å lese sine partiprogrammer som de har gått til valg på. I disse partiprogram står det der på ulike måter at de vil arbeide for styrking av Gjøvik sentrum.

Mulighetene i Gjøvik sentrum må brukes før man starter med utvikling av en ny bydel, som vil utarme sentrum. 

Et kulturhus på Shelltomta vil være best økonomi for Gjøvik kommune, fordi eksisterende kulturtilbud kan benyttes, infrastruktur er på plass, det er kommunikasjonsmessig best for publikum og det beste alternativ for miljøet, i tillegg til et viktig bidrag for et fortsatt levende bysentrum.

Kommentarer til denne saken