Wolfgang Antoine Marie Plagge: «Musikken bak historien - historien bak musikken? Høna og egget? En reise i ord, tanker og hendelser fra Middelalderen til i dag.»

Wolfgang Antoine Marie Plagge

Wolfgang Antoine Marie Plagge Foto:

Av
DEL

Innsendt Tirsdag 10.desember kl 11.30 blir er det lurt å være tidlig ute, da Wolfgang Antoine Marie Plagge kommer på Julemøtet hos Pensjonistuniversitetet Gjøvik med konsertforedrag! Plagge er komponist og pianist.

Han begynte å spille piano som fireåring, og debuterte i Universitetets aula i Oslo bare tolv år gammel. Han begynte også tidlig å komponere, og er særlig anerkjent for sine verk for blåseinstrumenter. På tross av en revmatisk lidelse opptrer Plagge ofte som pianist, og har spilt med flere ledende orkestre. Plagge har mottatt flere priser for sitt musikalske virke.

Plagge har siden han var 8 år vært organist og etter hvert kantor i Asker og Bærum katolske menighet på Stabekk. Han har et betydelig antall musikalske bidrag i den katolske salmeboken Lov Herren.

Plagge ble 31. januar 2007 tildelt den ungarske ordenen Den internasjonale kulturelle ridderorden av St. Stefan som er Ungarns høyeste sivile utmerkelse for sitt arbeide med å fremme ungarsk musikk og kultur i Norden, samt sitt arbeid med Zoltán Kodálys undervisningsteknikk.

Plagges verkliste spenner fra liturgisk musikk til symfoniske verker, og kammermusikk og solistisk klavermusikk utgjør en hoveddel. Han har fattet en særlig interesse for blåseinstrumenter, og har skrevet en rekke betydelige verker for tre- og messingblåsere i kammermusikalske konstellasjoner. Flere av hans komposisjoner er allerede i ferd med å få status som standardverker; således er for eksempel hans 1.hornsonate blitt satt opp som obligatorisk verk ved flere internasjonale blåser-konkurranser. Plagge har også lenge hatt en forkjærlighet for oldtidsmusikken i Nord-Europa, og en lang rekke verker er oppstått som følge av hans forskning på tidlig norsk middelalder.

Plagges musikk oppføres av enkeltmusikere, ensembler og orkestre over hele verden. I 1996 var han ”Årets komponist” i Trondheim Symfoniorkester. Han mottok den amerikanske ASCAP Award i 2001 og vant Vocal Nord’s komponistkonkurranse i 2003.

Artikkeltags